Sjungande ungar vid Adolf Fredrik
Sjungande ungar vid Adolf Fredrik

Nu är vi mitt i skolavslutningstider och diskussionerna på digitala medier om huruvida ”Du gamla du fria” ingår i skolavslutningstraditonen eller inte går åter höga. Diskussionen i sig är ju egentligen lappri. Dybecks text till gammal melodi har ju faktiskt aldrig varit del av någon skolavslutningstradition, annat än några lokala undantag. Detta trots vad en drös mordbrännare med tillhörande svans påstår.

Mer intressant är diskussionen om huruvida det är läge att införa traditionen med den sång som faktiskt inte är vår nationalsång vid skolavslutningar. Här synes en nästan skrämmande okunskap om vad det faktiskt är som diskuteras. Genomgående saknas en insikt om att det nationalistiska vurmande som ett sjungande av strofer om den fjällhöga nord utgör, faktiskt är djupt politiskt och ett propagandistiskt grepp av rang.

_journal_66984_L-InternationaleMen om man vänder på det, och föreslår att vi istället ska sjunga Internationalen på skolavslutningen, så blir det ett herrans liv. ”Varför skulle man göra det?” ”Internationalen är ju politisk, ska vi stänga ute alla barn till småföretagare?” En rad ifrågasättanden som faktiskt har viss bäring. Problemet är ju att de som protesterar mot ett införande av Internationalen på skolavslutningen helt saknar förmåga att se att hyllande av nationen är precis lika politiskt, samt att det faktiskt stänger ut betydligt fler än ett sjungande av Internationalen skulle göra.

Nationalismen bygger ju, till skillnad från socialismen, på att man utestänger alla som inte ses som en del av den nationella folkgemenskapen. Framförallt i dagar som dessa är det skrämmande att så få verkar inse vad nationalismen driver för utveckling framåt. Det är ingen slump att det var på den så nya och i det närmaste traditionslösa nationaldagen som det brann ytterligare en byggnad som var tänkt skulle hysa människor på flykt.

Den terrorvåg som idag sveper över landet och inleddes med attacker på tiggande romer, och i dagsläget krävt en rad dödsoffer med offren i Trollhättan som mest uppmärksammade, bygger helt och hållet på den nationalism som man i fallet med skolavslutningssjungande ser som så opolitiskt. Om ett byggande av en ideologisk bas, som bland annat ligger till grund för en terrorvåg, inte är politisk, så är det svårt att se vad som skulle vara politiskt.

1 Kommentar

Kommentera