Den gode Kapten Stofil upptäcker till sin förfäran en ispinuppa i sin lättgrogg! (Bilden ohemult stulen från http://www.kaptenstofil.net)
Den gode Kapten Stofil upptäcker till sin förfäran en ispinuppa i sin lättgrogg!
(Bilden ohemult stulen från http://www.kaptenstofil.net)

Eftersom vi tar upp olika drink- och cocktailrecept här på bloggen så känns det ju nästan lite skamligt att vi ända fram till nu underlåtit att ta upp den svenskaste av alla drinkar, lättgroggen!

Att lättgroggen är en så oerhört svensk företeelse, förvisso med visst överspill till Finland, har att göra med Brattsystemet, även känt som motbokssystemet. Lättgroggen är resultatet av de serveringsrestriktioner som infördes i och med alkoholbegränsningen 1917. Begränsningen innebar bland annat att man på en restaurang vid ett och samma tillfälle bara fick servera en gäst tre glas med 2,5 cl alkohol, om klockan var före 15.00. Blev det senare så ökade mängden till tre glas med 5 cl. Just lättgroggen fick det dock enbart serveras två av vid ett och samma besök, men i gengäld behövde man inte äta samtidigt som de beställdes, vilket gällde vid den klassiska beställningen en brun och två vita.

Scen från Klara i början av 50-talet
Scen från Klara i början av 50-talet

Detta ger att lättgroggens standardmått för alkohol är 2,5 cl, om man inte får för sig att dricka en dubbel då det blir 5 cl. Till alkoholen tillsattes i ett glas med för ändamålet anpassad storlek virke i form av kolsyrad dryck från en standardflaska på 33 cl. En lättgrogg innehåller därmed i sin standardform 35,5 cl dryck. När människor idag blandar till sig en lättgrogg så är det relativt vanligt att man dessutom har is i glaset, något som dock hörde till ovanligheterna när det begav sig. En lättgrogg på lokal var oftast lite småljummen.

Då lättgroggens storhetstid var motbokens era så talar vi om 1917 fram till 1955. Det här innebär att de vanligaste spritsorter som omtalas i samband med lättgroggen var brännvin, eau-de-vie och blended visky. Gin och rom förekom också om än inte i samma utsträckning. Vad gäller virke så var soda- respektive vichyvattnet det som gick åt snabbast. De relativt nya kolsyrade läskedryckerna fanns givetvis med på ett hörn också. Under större delen av eran var det sockerdricka, fruktsoda och olika äppeldrycker som Pomril, Champis, Pommac och Portello som i första hand förgyllde lättgroggen. Men i sluttampen på dess storhetstid, närmare bestämt 1953, så förändrades reglerna för vad som fick finnas i läskedrycker och Trocadero samt coladrycker som Cuba Cola introducerades.

Lättgroggen serveras i ett högt och stort glas med väldigt tunna väggar. Det är ofta lite större i öppningen än i botten, och framförallt de lite senare har ofta piffiga mönster tryckta på dem.

Det utvecklades givetvis en rad standardgroggar under den här tiden, som också fick sina egna namn. Problemet är att många av benämningarna idag är försvunna i historiens töcken, medan andra debatteras vad de egentligen innebar. Ska vi vara ärliga är det nog nästan bara Silvergroggen som idag är självklart vad den innehöll.

Några standardgroggar som kan tilltala dagens smaklökar är de följande:

Brännvin och sockerdricka, även känd som Silvergrogg

Eau-de Vie och Pommac/Champis, den mest kända av kandidaterna till namnet Mahognygrogg

Brännvin och Champis/Pommac, den andra mer kända kandidaten till namnet Mahognygrogg

Visky och sodavatten

Gin och Pommac/Champis

Eau-de-Vie och Trocadero, en av kandidaterna för namnet Grosshandlare

Eau-de-Vie och sockerdricka, den andra kandidaten för namnet Grosshandlare som förfäktas av restaurangen Pelikan och väl därför får ges lite tyngd i sammanhanget.

Gin och grapefruktläsk, en finsk klassiker som 1952 började säljas färdigblandad av Hartvall på Alko och numer även går att köpa på Systembolaget.

Liknande artiklar

0 637

0 1322

1 Kommentar

  1. Pommac (och förmodligen även Champis) är nykteristdricka. Detta framgår tydligt om man blandar sin lättgrogg på eau-de-vi och sockerdricka, resultatet smakar Pommac som helt uppenbart är ett alkoholfritt alternativ till just lättgrogg.
    Därför vore en lättgrogg med Pommac lite märkligt.

Kommentera