Högertrollen är i farten igen
Högertrollen är i farten igen

Den här bloggposten är lite speciell. I vanliga fall länkar vi till de sidor och poster som den här typen av inlägg handlar om, men eftersom det i det här fallet handlar om uthängningar av människor som är att betrakta som icke-offentliga, vad än Weidmo Uvell försöker göra gällande, så saknas de länkar som klargör och visar skeendet tydligare än i själva texten.

De senaste dagarna har tyckarsverige skakats av ytterligare ett pseudogräl mellan tyckare på höger- och vänsterkanten. I stort har det yttrat sig som de flesta s.k. twittergräl där aktiva misstolkningar och fulslängar är legio. Men den här gången finns det en ny dimension.

Det började med att en man, angående morden i Trollhättan, postade ett Facebookinlägg som löd som följer:
”Ivar Arpi, Per Gudmunsson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och Rebecca Uvell mördade de här två. Håll rätt personer ansvariga!

Ett inlägg man möjligtvis kan tycka är lite grovt. Man kan också tycka att mannen som postade har fel eftersom man inte tycker att en benhård ekonomisk liberalism har ett smack med vårt samhällsklimat att göra. Vad man dock knappast, utan att helt sakna all vett och sant, kan tolka in är att de uppräknade höll i kniven som tog liven nere i Trollhättan. Men Rebecca Uvell, eller rättare sagt Rebecca Weidmo Uvell, klarar tydligen inte riktigt av den tolkningen. Hon fick nämligen frispel på sin blogg.

Men först får hon ett kort utbrott på Twitter som resulterar i att en av dem hon hoppar på får sitt twitterkonto, googlekonto och en rad andra konton på internet, attackerade under den följande kvällen. Attacker som går så långt att flera konton stängs av för att skydda dem från intrång.

På bloggen börjar hon sedan med att publicera namnen på alla som gillat den här statusen, en status skriven av en man som förvisso har figurerat lite här och där i offentligheten, men inte med någon form av ärlighet i ambitionen kan kallas offentlig person. Vad som står i hennes blogginlägg vid det tillfälle ni mina kära läsare läser det här är lite svårt att veta då hon redigerat inlägget ett flertal gånger sedan den ursprungliga postningen.

Men hon följer sen upp i texten med en uthängning där hon närmre beskriver alla dem hon lyckats googla, inklusive en människa som hon hittat arbetande på en skola, och en ung flicka som bara synts i offentligheten i samband med att hon vunnit pris för att hon stått upp mot mobbare.

Nu händer det som på samma gång är intressant och skrämmande. Aktiviteten sätter igång. Samma typ av attacker som förekommer när någon hängs ut på Avpixlat, och liknande fascistiska hemsidor, dras nu igång. Attackerna följer också exakt samma mönster som när den fascistiska svansen agerar till försvar för ”sina” företrädare.

Det är i första hand de kvinnor som hängts ut som får känna av nätpöbelns reaktion, och då i framförallt de som nätpöbeln uppfattar som ”icke-svenska”. Allra värst råkar de yngsta ut, framförallt den flicka som tidigare fått stå ut med år av mobbing. Den flickan får alltså nu stå ut med samma helvete på nytt, men den här gången är det inte skolgårdsmobbare, utan en mobbare med Avpixlats pöbel och Timbros och Skattebetalarnas Förenings pengar i ryggen.

Det har också gått så långt att flera av dem som hängts ut har fått sina arbetsgivare kontaktade av rabiata högertroll, något som Weidmo Uvell på twitter uttryckt gillande inför. Där hon för övrigt också klargjort att om man muckar med henne på internet, så hängs man ut.

En snabb titt på de kommentarsfält som finns på Weidmo Uvells blogg ger vid handen att den här reaktionen knappast var oväntad. Alla inlägg i kommentarsfälten på hennes blogg är granskade innan de läggs upp, och trots det är nivån märkbart hetsig och till sin natur lik den på exempelvis Avpixlat, även om det inte är lika grovt.

Inte heller är det första gången som Weidmo Uvell är ute och sladdar vad gäller uthängningar, hon är redan polisanmäld för brott mot PUL, i samband med ett annat inlägg, då det i dagsläget verkar lite oklart om hon har utgivningsbevis för sin blogg eller inte.

Den senaste aktiviteten kommer dock inte från Weidmo Uvell, utan från Expressen som i en ledartext även de hänger ut mannen som skrev ursprungs-statusen. Åter igen trots att han knappast kan betraktas som offentlig person. Att det är just Expressen som gör det torde förvisso inte förvåna. Det är trots allt Expressen som gått i spetsen för att luckra upp den syn på personlig integritet som svensk press tidigare hade som gemensam.

Men vad betyder då allt det här? Kort sagt betyder det att ursprungsstatusen hade större poänger än de flesta sannolikt insåg. Även om man håller med om att den nya liberala kurs som ”vågar ta debatten” är en starkt bidragande orsak till det sanhällsklimat som fått igång asylbränderna och bidrog till morden i Trollhättan, så tvivlar jag på att särskilt många insåg att Weidmo Uvells nätföljare med allra största säkerhet är ungefär samma grupp som följer Avpixlat, och liknande sidor. Inte heller tror jag många kunde gissa att uthängningar på en liberal blogg ger samma effekt som en uthängning på en fascistisk blogg.

När delar av den liberala kretsen sträckte ut handen till fascisterna, utan att de trodde någon såg dem, så tog fascisterna handen med glädje. Nu visar de sin tacksamhet genom att bidra med just den typ av aktivitet de kan bäst, nätpöbelns skrämseltaktik för att tysta de obekväma och oliktänkande.

Kombinationen är skrämmande. Bloggare som Weidmo Uvell har oerhört starkt kapital i ryggen. De har tillgång till några av de mest inflyteslerik plattformarna som över huvud taget finns i det offentliga sverige. Om det nu skulle visa sig att hon inte är ett undantag, utan att även andra med hennes politiska ställning har fått stöd av Avpixlatmobben så har vi ett riktigt obehagligt politiskt klimat. Ett klimat där högern till slut hittat en metod att tysta även de röster som inte släpps in där en tjock plånbok är kravet för att få synas. Allianser mellan liberaler och fascister är inget nytt, men de är lika obehagliga varje gång de förekommer.

1 Kommentar

  1. Vad är problemet? Om man gillar eller retweetar (återger) en sådan grov anklagelse så får man faktiskt stå för det! Att sedan vissa av trollen tvingas stå för sina dumheter irriterar dem naturligtvis oerhört. Ett bra tips att slippa bli granskad och kritiserad för sina dumheter: Tänk efter före man hoppar på ett drev!

Kommentera