Filmaffisch från filmen Gröna Hissen med Sickan Carlsson och Max Hansen från 1944.
Filmaffisch från filmen Gröna Hissen med Sickan Carlsson och Max Hansen från 1944.

Gröna Hissen är en av de där drinkrna som idag är omöjlig att blanda ordentligt, då en av huvudingredienserna inte existerar längre och en annan är synnerligen svår att få tag på.

Drinken är skapad som en hyllning till pjäsen med samma namn som Gösta Ekman gjorde success med under 1920- och 30-talen. För att knyta an till namnet så gjordes den grön och det ska vara ett litet russin i som av kolsyrebubblornas lyftkraft får åka upp och ner i drinken.

Ursprungligen så användes läskedrycken Pomril till Gröna Hissen, men tillverkningen av drycken las ner av Apotekarnes 1965. Dock återupptog Vasa Bryggerier tillverkningen under några år i slutet på 90-talet, men Pomril lyser åter med sin frånvaro på läskeblaskhimlen. Under många år ansågs Merry, fram till sitt uttåg från läskbackarna, vara den dugliga ersättningen till Pomril i en Gröna Hissen, något som är lite udda eftersom Merry snarare var en s.k. vuxen variant av Fruktsoda med sina citrustoner. Pomril var som namnet skvallrar om en äppeldryck, och gav bl.a. inspiration till namnet hos den idag vanligaste ersättaren i Gröna Hissen, nämligen Pommac.

En "Inte-fullt-så-Gröna-Hissen" där Grön Curaçao är ersatt med Cointreau. Smaken ypperlig, men den ser tyvärr tämligen tråkig ut.
En ”Inte-fullt-så-Gröna-Hissen” där Grön Curaçao är ersatt med Cointreau. Smaken ypperlig, men den ser tyvärr tämligen tråkig ut.

Det andra problemet som uppstår när man ska blanda en Gröna Hissen är den omständigheten att Grön Curaçao idag är stört omöjligt att få tag på. Antingen får man genom idogt letande hitta en tillverkare och dess kontaktuppgifter, för att sedan traska iväg till systembolaget och göra en direkt import. Eller så får man surfa runt på otaliga utrikiska spritförsäljningshemsidor för att till slut hitta en som både skickar till Sverige och har något udda märke av Grön Curaçao i sitt sortiment. När man kommit så långt så får man bara hoppas att deras leveranspriser inte ruinerar en helt, och att flaskan håller hela vägen till spritskåpet.

Men det går att höfta om man inte är petig. Grön Curaçao är rent tekniskt en Triple Sec och kan därmed smakmässigt ersättas med en dylik, som exempelvis Coitreau eller vad man nu föredrar. Eller varför inte hälla upp en ”Blå Hissen” istället med Blå Curaçao? Väljer man en färglös Triple Sec eller Curaçao är dock färgfrågan lätt löst med vanlig karamellfärg. Vilket ändå är färgsättaren i en absolut majoritet av alla Grön Curaçao på marknaden.

Gröna Hissen är en läskande drink. Det är nog förvisso helt felt årstid att tipsa om den, då den passar bättre en varm sommareftermiddag är en kulen höstdag, men ni får stå ut med det och testa den vid lämpligt tillfälle trots den lite knepiga årstiden. Vi får helt enkelt följa de gamla visdomsorden ”skulle man inte för att det är höst, få följa sin innersta röst?”.

Gröna Hissen

I highballglas
2 delar gin
1 del Grön Curaçao(eller ersättning efter smak och tillgång)
1 russin
Några isbitar(Inte många. Kom igåg att det ska finnas utrymme för russinet att flyta upp och ner)
Fyll på med Pomril(eller snarare dess ersättning som undertecknad rekommenderar till Pommac eller Champis efter smak)

Liknande artiklar

1 2391

0 1322

0 946

INGA KOMMENTARER

Kommentera