Här ser vi det praktiska i att ha en speciell, stabil låda för skoputsmaterialet som också fungerar att hålla foten på under putsandet.
Här ser vi det praktiska i att ha en speciell, stabil låda för skoputsmaterialet som också fungerar att hålla foten på under putsandet.

Idag låter vi en ny gästskribent introducera en ny serie texter med en kort apretif om ämnet skovård, samt en första genomgång av hur man gör. Då från Soldatinstruktion för Armén – Materiel, även känd som SoldMtrl, i 1951 års upplaga. Men vi börjar med att Oscar T. Wilde hälsar er välkomna till skovårdens värld!

När du ser din kamrats stövel; glansig nog att spegla sig i, är den första tanken att hang ett sig hän åt bourgeoisens dekandens. Jag säger att det finns en stor socialist i hans hjärta. Skovård handlar helt enkelt om att sköta om sina skor. Pratar vi läder behöver de fett, visst finns det en uppsjö av specialprodukter men beroende på situation fungerar även hudkräm, olivolja eller motorolja. Ibland behöver skorna även lite extra omvård med nål och knapptråd för att laga sömmar.

Men vad har det har att göra med socialism säger du?
Respekten för produktionsvarorna är kapitalets skräck. 1932 publicerade Bernad London boken där han föreslog att marknaden skulle införa Planned Obselecens för att ta sig ur depressionen. Fabrikanterna har inget intresse av att lära dig ta hand om dina varor, snarare försöker de övertyga dig att slänga och köpa nytt så fort som möjligt. Jag köpte mina stövlar för två år sedan. De är både snyggare och skönare än när jag först fick dem och det viktigaste av allt är att de kan berätta en historia. Stövlarna kommer att kunna användas i många år och under flera demos till.

Bli en revolutionär gentleman och lär dig ta hand om dina skor.

SoldMtrl 1951
SoldMtrl 1951

Soldatinstruktion för Armén – Materiel, 1951. Sid 21:

“134. Skor göras rena, torkas och smörjas med lädersmörja. Vid torkning få skorna icke utsättas för starkare värme än 35°, då lädret eljest tar skada. Torkningen underlättas, om skorna fyllas med papper, hö eller halm. Insmörjning bör icke ske förrän skorna halvtorkat. Skorna skola smörjas I uppvärmd lokal, då lädersmörjan I annat fall icke upptas av lädret. Vid mycket sträng kyla skola skorna icke smörjas utan böra endast lätt ytbehandlas med vaxkräm e.d.”

Liknande artiklar

6 3686

0 1065

0 1215

INGA KOMMENTARER

Kommentera