EauDeCologneVi avslutar serien med tips och trix från Oraklet med tre recept på luktagott, närmare bestämt Eau de Cologne, att stänka på sig för den där riktigt antika doften.

Recept till eau de cologne:

8 gm bergamottolja
4 gm citronolja
20 droppar neroliolja
6 droppar origanumolja
20 droppar rosmarinolja
30 gm orangeblomvatten samt
1 butelj alkohol, 16,5 %

 

Eau de cologne.

360 gm sprit
11 gm cederolja
1 gm nejlikolja
1 gm rosmarinolja
2 gm bergamottolja
2 droppar pepparmyntolja

 

1910_4711_CologneEau de cologne
af utmärkt kvalitet, närmast liknande det berömda märket 4711 från firman Johann Maria Farina i Köln, beredes efter följande anvisning:

4 gm citronolja
1 gm orangeolja(“petitgrain”)
2 gm lavendelolja

lösas i en liter concentrerad sprit. Till denna blandning sättas därefter

2 gm rosmarinolja
1 gm orangeblomolja(“neroliolja”)

hvarefter bladningen får stå väl korkad under 8 dagar i vanlig rumstemperatur. Därefter tillsätter man under liflig omskakning af blandningen högst

100 gm finaste rosenvatten;

skulle under tillsättningen av rosenvattnet blandningen synas bli grumlig eller oklar, upphör man genast med tillsättningen av rosenvattnet. Eau de Colognen bör före användningen under någon tid stå i en sval källare. Ju längre dess bättre, ty i fråga om Eau de Cologne gäller samma regel som om vin. Den harmoniska samverkan mellan Eau de Colognens olika aromatiska beståndsdelar hvaraf vällukten beror, blir med tiden allt mer och mer fullkomlig. Slutligen bör man, innan Eau de Colognen tömmes på små flaskor, väl filtrera densamma.

Liknande artiklar

6 2979

0 944

INGA KOMMENTARER

Kommentera