Utackorderingsbyrån på Fleminggatan, något att skämta om?
Utackorderingsbyrån på Fleminggata. Något att skämta om?

Idag har vi glädjen att återse en skribent som tyvärr inte synts på bloggen på ett bra tag. Madelene Rotting är tillbaka med ett inlägg.

Humorserier som driver med arbetarklassen, är det roligt eller ska vi sätta skrattet i halsen?

Du har kanske skrattat åt Vicky Pollard i den engelska humorserien ”Little Britain”. Eller så har du kanske skrattat åt Al Bundy som sliter som försäljare i skoaffären i ”Married With Children”. Du har kanske också tyckt det är kul att titta på ”Trailer Park Boys” för att de är så bortom white-trashfenomenet så det bara finns inte. I USA är det tacksamt att driva med dem som aldrig skulle bli någonting för där har degenereringen av arbetarklassen pågått så pass länge att det är cementerat. Jag tänkte därför koncentrera mig på europa och framförallt Storbritannien där den här typen av humor som är en hausse just nu. Vicky Pollard från ”Little Britain” är en karaktär som inte gått ut skolan på grund av tonårsgraviditet. Vicky Pollard är klädd i en rosa träningsoverall som ger svar på tal i en lång svada av förortsslang när hon ertappas i olika situationer. Hon fuskåker på bussen, hon klottrar på bussen eller så blir hon ertappad när hon på ett korkat sätt snattar i butik genom att hon öser lösgodis ner i den rosa träningsoverallsjackan som regnar ner på golvet genom gliporna. I en sketch frågar hennes socialarbetare vad hon har gjort av sitt barn varpå Vicky Pollard svarar att hon bytt det mot en Westlife-CD.

Humorgenren har varit ett fenomen ganska länge i tv-underhållningen i Storbritannien. De engelska serierna har blivit så populära att de nu fått spin offs i USA. Nu har även SVT sällat sig till skaran av förlöjligandet av arbetarklassen med Morran och Tobias (SVT play). Serien handlar om modern och den vuxna sonen som har bott ihop i 34 år i ett torp som nu exproprierats. De får flytta tillbaka till huset på ett rivningskontrakt. Modern, ”Morran”, spelas av Johan Rheborg och sonen Tobias spelas av Robert Gustavsson. Morran är en karaktär som aldrig gått vidare efter sonen Tobias födelse och hon har heller aldrig fostrat honom till att bli en medlem av det erkända samhället. Morran är en karaktär som är överviktig, kedjeröker och som inte har den minsta aning om hur något går till.

En hel familjs bohag ute på gatan efter en vräkning. Ett roligt uppslag till en sketch?
En hel familjs bohag ute på gatan efter en vräkning. Ett roligt uppslag till en sketch?

Varför är det så roligt med karaktärer som lever på botten av samhället och gör precis det som förväntas av dem? Denna form av humorserier har varit tämligen unik i Europa genom Storbritannien fram till nu. Men nu har som sagt SVT även slagit in på denna form av humor.

Men vad handlar det egentligen om? Owen Jones beskriver detta ingående i sin bok ”Chavs, The demonzation of the working class.” I Storbritannien har det varit ett genomgående tema att förminska arbetarklassen. Thatcherregimens benhårda beslut att krossa fackföreningarna och att stänga gruvor som inte gav önskvärd avkastning och i slutändan privatisera de gruvor som gick med vinst lämnade befolkningen på flera orter i en permanent arbetslöshet. Det här är något som har underhållits av Tony Blair i New Labour-politiken1994-2010. Genom en rad privatiseringar av statlig egendom, helt utan

tanke på vilka konsekvenser har ett samhälle skapats som gör att arbetarklassen får driva för vind och våg utan trygghet. ”New Labour is a party of ideas and ideals but not of outdated ideology. What counts is what works” Här skapas individualismen, ett samhälle skapat för individer.

Vi ska inte sticka under stol med att det här är en politik som också anammats av svenska politiker, både till höger och vänster. Genom privatisering vi inte ens kan se slutet på ser vi också de som förlorar på det. Det som vänds emot dessa människor som förut hade en trygg anställning inom nu privatiserade sektorer är att de nu har sig själva att skylla. Din anställning inom kommun eller landsting där du arbetat i 20 år kan bli som bortblåst om dina politiker väljer att lägga ut verksamheten på privata företag. Du kan bli övertalig på en dag. De övertaliga är ofta de med arbetsskador eller de med olika diagnoser, som räknas bort i vinstdrivande företag, vem har pengar att lägga på dem?

Nu är det vad du gör som räknas. Individualismen i full blom. Nu är det ingens fel förutom ditt att du befinner dig där du är. Strukturerna som tog dig dit du är i dag är som bortblåsta.

Vi pratar inte om förutsättningar, vi pratar bara om vad du gjort, vad du kan göra och varför du inte gjort något än. Du har bara dig själv att skylla. Och därför är det så roligt att skratta åt dig, för du förtjänar det.

Det är alltså denna typ av humor som nu börjar smyga sig in i Sverige, vi skrattar åt de lägsta av arbetarklassen, som bor i ett utdömt hus, för de fattar inte bättre. Vad är det SVT vill förmedla? Det nya Sverige?

INGA KOMMENTARER

Kommentera