Klassiskt kvacksalveri. Stiligare och inte alltid lika riskfyllt som idag.
Klassiskt kvacksalveri. Stiligare och inte alltid lika riskfyllt som idag.

Då vi i dagarna publicerar recept på diverse medel som i sin orginalkontext ibland sades bota både skäggsvamp, mjäll och lite av varje, så är det på sin plats att vi redogör för vår inställning till kvacksalveri. Än mer så eftersom det i dagarna åter aktualiserats i och med att det kända kvacksalvarföretaget Ion Silver nu undersöks av åklagare för sitt geschäft.

Kvacksalveri är en av kapitalismens mest vidriga uttrycksformer. Kvacksalveri är att unyttja människor när de är som mest utsatta. Att lura på människor dekokter som i bästa fall är verkningslösa, och i värsta fall skadliga, när de är desperata och letar efter minsta lilla som kan ge hopp är och förblir avskyvärt.

Den produkt som idag är mest i ropet hos kvacksalveriindustrin är det som kallas kolloidalt silver. Kolloidalt silver är rent tekniskt ”silverpartiklar i metallisk form som svävar omkring i en lösning”*. Det som säljs som Kolloidalt Silver påstås dock inte alltid motsvara den beskrivningen. Den produkt som är mest känd, Ionosil från Löddeköpingeföretaget Ion Silver, påstås dock inte innehålla silver i metallisk form, utan nanosilver och joniserat silver. Huruvida det är sant att det är nanopartiklar och joniserat silver är svårt att veta, produkten är aldrig testad på adekvat sätt.

Om det bara är försäljningssnack att det är som nanopartiklar och i joniserad form silvret förekommer i ”silvervattnet”, så är den enda effekten produkten kan ge att man slår ut bakteriefloran i tarmarna vid långvarig förtäring eller pigmentförändringar vid långvarig applicering mot slemhinnor. Silver i metallisk form försvinner annars utan effekt den så kallat ”naturliga vägen”.

Det obehagliga innfinner sig om det Ion Silver påstår i sin innehållsförtecking stämmer, att Ionosil innehåller nanosilver och joniserat silver. Det är nämligen inte ordentligt utrett vad dessa former av silver har för effekt på kroppen. Då är det ju lätt att tänka att det kanske är så att produkten har de effekter som företaget påstår. Tyvärr är det i det närmaste bevisat att så inte är fallet, då det saknas vetenskapliga skäl att tro på ens de mest moderata av påståendena från tillverkaren. Däremot finns det en rad undersökningar som pekar på att det finns anledning att tro att det är skadligt.

Traditionell kvacksalvare med hög hatt och kärra. tyvärr är dagens kvacksalvare inte lika lätta att känna igen.
Traditionell kvacksalvare med hög hatt och kärra. tyvärr är dagens kvacksalvare inte lika lätta att känna igen.

Väldigt förenklat så verkar det som att joniserat silver och nanosilver kan orsaka cellförändringar. På än mer förenklad nivå, de kan ge cancer.

Men det är mycket som kan orsaka cancer, så varför är just kolloidalt silver något att hänga upp sig på? Det är förvisso sant att både det ena och andra, till och med saker som vi glatt talar oss varma om här på Punschverandan, som cigarrer och cocktails, är skadliga och kan vara orsaken till cancer i vissa fall. Skillnaden är att det inte är någon idag som inte är medveten om riskerna med alkohol och rökning. Inte heller är det som för sisådär 150-200 år sedan att det rekommenderas att man röker ut lungsot med en rejält tobaksstoppad pipa eller att man häller i sig brännvin mot gikt.

Just det här är kärnan i Ion Silvers vidrigheter. Det är inte det att de säljer en produkt som innehåller joniserat silver och nanosilver. De säljer den, sedan ändrade regler, inte längre som kosttillskott utan som vattenrening. Med det finns det i grund och botten inget fel. Att sälja vattenrening(huruvida Ionosil verkligen funkar som vattenrenare har jag ingen aning om, men systerföretaget Nutritors marknadsföring av sin vattenreningsprodukt SilverZap, som i grund och botten verkar vara ungefär samma sak som Ionosil,verkar inte helt seriös den heller) lite hipp som happ är väl inte det värsta. Det finns massor med produkter som säljs utan att vi riktigt vet om de funkar. Kruxet är att de samtidigt, som många säkert vet, marknadsför sin produkt på bl.a. Facebook som ett mirakelmedel. Företagets grundare och VD Anders Sultan skräder inte på orden när han beskriver vad Ionosil är verksamt mot. Påståenden om ebola, HIV, cancer och till och med effekterna av Chemtrails(!) som områden där kolloidalt silver i allmänhet och Ionosil i synnerhet kan bota har förekommit från företagets representanter.

Till viss del kan man väl hålla med om att folk får skylla sig själva om de går på så här uppenbart struntsnack. Men det skaver ändå att människor ska drabbas av parasiter av det här slaget bara för att skola, vården i allmänhet och psykvården i synnerhet har fallit samman som ett korthus de senaste decennierna. De som söker sig till den här typen av lösningar mår dåligt och får inte, av en eller annan anledning, hjälp från det allmänna. Då blir de ett lätt byte för skurkar som Ion Silver.

Ion Silvers VD Anders Sultan rekommenderar har helt oförskämt att man använder Ionosil på barn.
Ion Silvers VD Anders Sultan rekommenderar här helt oförskämt att man använder Ionosil på barn.

Det blir dock värre. Att det är synnerligen osnyggt att utnyttja sjuka och obildade är förvisso sant, men det finns något än värre. Vid en snabb genomgång av Facebook-gruppen Kolloidalt Silver 2.0, som är Ion Silvers primära reklamkanal, så ser man snabbt att en oroväckande mängd av frågorna gäller barn, även mycket små barn. Och svaeret är genomgående det samma, ”använd KS(Kolloidalt Silver)”. Det rekommenderas till och med att man regelbundet ger spädbarn en ”silvergrogg” i vad som kallas förebyggande syfte. Spädbarn som alltså är betydligt känsligare än vuxna för ämnen och substanser som påverkar cellerna. Man riskerar alltså utan att blinka livet på barn som inte ens nått ett års ålder. Som om barncancer inte var hemskt nog ändå.

Vän av ordning kan ju givetvis invända att även paracetamol och annat som tillhandahålls på Apotek kan vara skadligt. Detta är förvisso sant. Skillnaden är dock att paracetamol, och alla andra läkemedel som säljs, är testade så vi vet vilka positiva och negativa effekter de har. På så sätt kan man avgöra om det är värt att använda preparatet eller om risken är för stor. Ion Silver och andra tillverkare av liknande preparat har genomgående vägrat genomföra de tester som kan ses som adekvata för att en produkt dels ska kunna vara att betrakta som läkemedel, dels kan garanteras vara säker.

När många av Ion Silvers försvarare med foliehatten på svaj yrar på om att det är naivt att tro att läkemedelsföretagen vill oss väl, och på så sätt vill misskreditera de tester som görs på läkemedel, så missar de en sak. Den procedur som finns för att säkerställa att läkemedel inte är mer skadliga än läkande, samt för att utröna vilken effekt de har, finns just för att det inte går att lita på läkemedelsindustrin. Ytterst få tror att stora industrier finns för att de är snälla och vill mänskligheten väl, därav att vi har kontrollapparater. Problemet är att på tok för många tror att företag som Ion Silver är exkluderade från kapitalismens logik, och agerar med någon form av altruism som ledstjärna, något som givetvis är nonsens.

Men för att avsluta där vi började. Saker och ting man läser på Internet, som våra recept på t.ex. hårvatten. Se till att vara säkra på vad olika ämnen verkligen har för effekt. Om ett mustaschvax innehåller vaselin och bivax är det ingen fara, det vet vi alla är ofarligt, men om äldre recept börjar ta upp knepigare ämnen och innehåller lite lurigare saker, då är det dags att fråga någon som vet. Ta kontakt med pharmaceut, läkare eller kemist om du inte hittar ett vettigt och trovärdigt svar med hjälp av bibliotek eller google(nej, Flashback är inte en trovärdig källa). För både morfin, arsenik och kokain kunde förekomma i diverse förment hälsosamma medel för bara hundra år sedan, och de vet vi kan ställa till det rejält.

 

6 KOMMENTARER

  1. Gates ligger bakom även dessa vederstyggliga experiment med APC (Aerosolized powder contrail) över vårt luftrum! Något du försöker dölja förstås!

Kommentera