Av alla efterrätter på julbordet så är väl Mandelris, Risalamande eller Ris á la Malta den mest typiska. Dessa söta vita gröträtter har gamla traditioner i norr. Från början har jag fått veta att dessa serverades under tiden då kvinnan ligger för nedkomst.  Jag vill dock visa på andra alternativ för julbordet. Denna är en gammal smakrik variant innehållandes oxmärg! Smakmässigt skulle jag säga att den står närmast en engelsk brödpudding.

 

400 gr oxmärgbrödpudding

100 gr sultanrussin

100 gr korinter

100 gr syltade apelsinskal

1 dl konjak

1 dl madera

1 dl grädde

200 gr stötta skorpor

4 ägg 25 gr mjöl

4-5 kardemummafrön

50 gr socker

1 msk citronsaft

1 nypa salt

Smöra och bröda formen

Blanda skorpor med grädde. Märgen rensas, hackas fint och blandas med skorporna. Mjölet och kryddorna tilllsättas jämte de fint skurna citronskalen, de förvällda russinen, korinterna och saltet. Äggen vispas med sockret, vinet och konjaken samt iblandas sist. Blandningen öses i den brödade formen och gräddas i 175 grader till puddingen stannat och ytan fått vacker färg. Servera med vinsås!

Liknande artiklar

0 866

0 1043

0 901

INGA KOMMENTARER

Kommentera