Jag har tänkt att innan jul lägga ut en del recept som passar kommande juletider.

 

Glöm inte bort Fru Endres goda råd inför större middagskok:

http://www.punschverandan.se/wp-admin/post.php?post=1441&action=edit&message=1

 

Först ut blir en klassisk leverpastej från början av 1900-talet.

1 kg kalvlever

1 mindre portugisisk lök

110 gr smör

2 msk potatismjöl

2 msk vetemjöl

2 msk stötta skorpor

½ tsk timjan

250 gr späck

4 ägg

5 ansjovisfiléer

1 stor tryffel

2 dl grädde

1/4 tsk vitpeppar

½ tsk mejram

Salt efter smak

lever

Låt levern ligga i vatten 3-4 timmar. Klappa sedan in den väl så att allt vatten kommer bort. Levern, 50 gr av späcket, den i skivor skurna och förvällda löken malas 3 ggr i kvarn. Massan blandas väl med mjölet och skorporna, det uppmjukade smöret iblandas så småningom jämte äggen, 1 i sänder, och massan arbetas väl, tills den blir smidig, då den hackade ansjovisen, salt och övriga kruddor tillsättas, varefter blandningen passeras. Sist tillsättas den hårt vispade grädden och tryffeln, skuren i tärningar. Det övriga späcket skäres i tunna skivor varmed en form beklädes. Smetes hälles däri, späckskivor läggas över, formen överbindes och får koka i vattenbad i ugn i 2 timmar. Får svalna innan den uppstjäpes.

Liknande artiklar

0 1026

0 966

0 866

INGA KOMMENTARER

Kommentera