För att få julfiranden, nyårsfiranden och övriga trevligheter kommande tid att fungera så smidigt som möjligt kommer här lite tips från Fru Endre år 1925.

Då en festmåltid skall tillredas, så iakttag följande:

Gör först upp matsedeln.

Gör därefter uppköpen och se till, att allt, som behövs, finns hemma, så att man ej helt plötsligt saknar något och måste sända ut bud, som kan få vänta i en butik och för sent återkommer. Därigenom  kan antingen måltiden bli försenad eller anrättningen bli misslyckad med åtföljande små eller stora tråkigheter.

Rör inte upp hela huset, då en fest skall anordnas. Beräkna och ordna i tid, vad som behövs, så slipper man spring och fläng i sista minuten, och man slipper att bli upphettad både fysiskt och psykiskt.kitchen

Om man delvis eller helt själv måste övervaka matlagningen bör man se till, att i köket råder god ordning, så att där ej behöver bli mer ostädat, än att det lätt kan bli ordning igen. Ett mindre flyttbart bord kan ställas nära spisen och därpå placeras, vad som nödvändigt behövs vid matens tillredning. Och först och sist bör man låta lugnt och besinning råda och aldrig stå rådlös, ty bättre brödlös än rådlös, säger ordspråket. Dessa råd gäller även i vardagslag.

Då man går till sitt bord, bör man alltid visa ett glatt ansikte, ty även de läckraste rätter på silverfat få en bitter smak, när de bjudas i dysterhetens tecken, då däremot den enklaste anrättning, väl tillredd och bjuden vid ett väl om och enkelt dukat bord och intagen under en glad sinnesstämning, alltid får något av  ljuvlighetens sötmna. Övning ger färdighet.

Liknande artiklar

0 1341

0 1541

0 956

INGA KOMMENTARER

Kommentera