Clara Bow försöker tjyvläsa vad Direktörn skriver till Punschverandan.
Clara Bow försöker tjyvläsa vad Direktörn skriver till Punschverandan.

Två av våra kära läsare har upptäckt att det går att skicka oss epost med frågor vilka vi med glädje svarar på.
Det första brevet kom från Anders

Hej!
Jag lyssnade på femte avsnittet av Researchgruppens podcast. Där omnämns en skildring av bohemlivet i Stockholm i början av 1900-talet, som skulle vara skriven av Ivan Oljelund. Vilken eller vilka böcker rör det sig om?

Vänliga hälsningar
Anders

Boken heter Arbetarbohem och kom ut på LT:s Förlag 1953. En trevlig bok som kanske inte ska tas med 100%igt allvar. När boken skrevs hade Oljelund sedan lång tid upphört att vara på god fot med sina gamla kamrater från tiden på Brand och fler av dem porträtteras på ett kanske lite förlöjligande sätt. Men stockholmsskildringarna är synnerligen goda samt att om man kan se igenom lite av Oljelunds bitterhet så portätteras även den anarkistiska rörelsen på ett bra sätt.

Det andra brevet kom från Tor so skriver så här:

När har man slips och när har man fluga? Jag vet att det måste finnas koder för det här

I det stora hela kan det sammanfattas som så att vid alla tillfällen man kan ha slips, så kan man också ha fluga. Det enda undantaget är jackett då pastrong eller slips är det påbjudna. Jackett är dock tyvärr ett plagg på utdöende, men är ju egentligen det högtidsplagg som är anpassat för dagtid. Med andra ord är det jackett som i grund och botten brde bäras på de flesta vigslar som sker vid den tid på dagen då det är för tidigt att bära smoking eller frack.

Till smoking och frack har man dock aldrig slips utan endast fluga. Till smoking svart, eller på sin höjd midnattsblå, fluga och till frack vit fluga. Tänk på att alltid ha knuten fluga. Om man ändå anstränger sig med smoking eller frack, så är det synd att förstöra intrycket med en så slarvig sak som en färdigknuten fluga. Vad gäller fluga till kostym så tror jag inte jag sett färdigknutna flugor annat än på Buttericks, och dem har ju ingen seriös på sig ändå.

Så var det slut med dagens frågelåda, vi hoppas det var till hjälp!

Liknande artiklar

0 1019

1 1325

1 Kommentar

  1. Det finns en hel del färdigknutna flugor även på butiker som Dressman och Åhlens.

    Vill en ha oknutna som inte kostar skjortan så finns det en hel del på ebay. Inte riktigt samma kvalitet, men väl nog om en vill bygga en liten fluggarderob.

Kommentera