MThe-Art-of-Making-an-Absinthe
Vykort med absinth-tema från anno dazumal.

När undrtecknad häromsistens ögnade igenom dryckesdelen av Dr.C.E.Hagdahls eminenta Kokkonsten från 1879 fastnade ögonen på ett tidigare förbisett recept. Under det förvisso rent tekniskt korrekta namnet ”Malörtslikör” dolde sig en underrubrik, Absinthe. Det är ett recept på hur man själv kunde göra sin absinth här i kalla nord när märkesvaror från Frankrike och alpnationen Schweiz inte direkt hörde till vanligheterna.

Vi på punschverandan har ännu inte hunnit låta receptet genom gå de gedigna tester som sig egentligen passar innan man delger allmänheten på det här sättet. Men vi hoppas att om någon driftig läsare låter receptet genomgå passande prov så låter man delge oss hur det gick!

I receptet används volymmåtten Skålpund, Kubiktum och Ort. Enligt den tabell som finns tillgänglig i slutet på Hagdahls ypperiga verk så översätts måtten till metersystemet som följer:
1 Skålpund = 425,076 Gram
1 Kubiktum = 2,617 Centiliter
1 Ort = 4,251 Gram

Malörtslikör
Absinthe

1 skålpund malörtsblad, 75 tum fin sprit, 20 ort gummi arabicum, 8 tum vatten, 12 tum 30-gradig sockerlag
Bladen torkas 5 dagar i skugga på luftigt ställe, läggas i spriten 14 dagar, hvarefter den afsilas, hälles i ett i vattenbad stående kärl och blandas väl med det i vattnet upplösta gummit samt sockerlagen. Ett likörglas häraf i ett glas vatten utgöt dosis.

Liknande artiklar

0 1341

0 1541

0 1180

4 KOMMENTARER

 1. Nu har jag hunnit blanda ihop receptet.

  Använde mig av artemisia absinthium jag odlat på min lott under sommaren och skördat under bartolomeinatten, och aöötså inte av den annars klassiska strandmalörten (som jag tror är rödlistad).
  Som rätt van absintdrickare vill jag understryka att resultatet är ganska långt från hur du förväntar dig att en absint skall smaka och se ut.
  Däremot är det väldigt likt en malörtslikör jag fått av en vän från en resa i Frankrike(?). Har en bild på flaskan här: http://instagram.com/p/tiw89RNMaT/

  Den är dock något sötare än resultatet från receptet och likören blev mycket bäsk. Tog mig friheten att utöka sockerlagen lite med gott resultat.

  Påminner i ärlighetens namn lite om den gången jag råkade blanda egensatt bäsk med hemblandad punsch (trodde det var punsch i båda och hällde resternade innehåll i samma flaska efter en sittning).

  • För den som vill testa tänkte jag berätta att gummi arabicum finns att köpa på snushemsidor (då det används när man göra eget snus). Samt att malört finns att beställa dels torkad på flera ställen, samt frön att odla i sin trädgård eller på sin balkong. Pinga mig härna på twitter om ni vill ha exakta länkar.

  • Strålande!

   Synnerligen trevligt att du tog dig tid att delge oss hur det gick. Det uppskattas verkligen!

Kommentera