Adolf_Brand
Adolf Brand 1907

Stockholm Pride har nyligen avslutats med sin udda kombination av kommersiellt jippo och politisk aktivism. Som vanligt fanns motrörelser som bl.a. Anarchopride där det kommerisella ifrågasattes och rasifierade grupper som ifrågasatte vithetsnormen. Vi på Punschverandan vill ju inte vara sämre än att vi lite senfärdigt anknyter till Pride genom ett stofilt inlägg om homosexualitet under sekelskiftet. Närmare bestämt tänkte vi bjuda på tre nummer av världens första tidning med homosexuella som målgrupp och homosexualitet som norm, nämligen den tyska tidskriften Der Eigene.

Der Eigene var skötebarn åt individualanarkisten Adolf Brand som först lämnade pressarna 1896. Inledningsvis var det homosexuella knappt märkbart, fokus låg istället på Max Stirner och hans idéer, men efter några nummer var det inte längre något hymlande, Der Eigene var farfars farfars far till QX.

Tidskriften publicerade en rad kända skribenter som bland andra Thomas Mann och Erich Mühsam. Man hade stort fokus på vad man kallade ”manlig kultur” och det slank med både det ena och det andra vad gäller dyrkan av det manliga. Mycket som senare också skulle inkluderas i manlighetsdyrkan i det framväxande Tyskland.

Under 20-talet svängde tidskriften politiskt och man blev snarare socialdemokratisk och gav stöd åt Weimarrepubliken, vad det berodde på är lite svårt att säga då Brand fortfarande i hög grad var stirnerist. NSDAPs växande makt blev föga förvånande minst sagt problematiskt för den öppet homosexuella anarkisten och 1932 kom det sista numret av Der Eigene ut, året efter beslagtogs Brands hela arkiv rörande tidskriften av NSDAP och gavs till, den i en synnerligen dåligt stängd garderob befinnandes, Ernst Röhm.

Der_Eigene_1919_vol_7
Omslaget till Der Eigene vol 7, n:o 3 från 1919.

Der Eigenes var inte bara kontroversiell för att man hanterade homosexualitet, de stora stormarna handlade om att Brand hade för vana att öppna garderoben för makthavare som officiellt jobbade för ett ”kyskare” Tyskland med samtidigt hade sexuella relationer med andra män. I efterhand kan vi också konstatera att vurmen för den utmålat grekiska uppfattningen om relationen mellan den unga pojken och den äldre mannen som ett ideal, ofta tangerade gränsen för vad som kan ses som vettigt när man har maktanalyser i bakhuvudet. Med nutidsögon så kan också osynliggörandet av lesbiska, trans och alla andra som inte är bögar i HBTQ-familjen vara lite beklämmande, men trots det var Der Eigene banbrytande och kom bland annat att stå modell för efterföljare som Jacques d’Adelswärd-Fersens Akademos.

De PDF:er vi hittat är alla tre från 1903. Vi hittade dem på IHLIAs hemsida. Ett av skälen till att vi lägger ut dem är att vi gärna skulle vilja ha tag på fler nummer! Så om ni får nys om fler som är tillgängliga, hör gärna av er.

Der Eigene n:o 1 1903

Der Eigene n:o 3 1903

Der Eigene n:o 7 1903

Liknande artiklar

0 667

0 827

1 2446

2 KOMMENTARER

Kommentera