Per_Engdahl
Per Engdahl, den svenska fascist som byggde den ideologiska basen för dagens Sverigedemokrater

Igår visades på statstelevisionen en synnerligen välvillig intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det är tydligen någon nytt underhållningsgrepp från televisionens sida att inte ställa skapsinniga frågor till partiledarna under almedalsveckan, utan att låta dem tala med någon sorts terapeut. Nu tvivlar jag inte på att flera av våra partiledare skulle behöva prata med en terapeut, eller få annan hjälp, men televiserad terapi inför hela folket kanske inte är det klipskaste i det läget. Men det var i alla fall upplägget, vilket visade sig vara katastrofalt. Normaliseringseffekten det hade på det fascistiska Sverigedemokraterna var enorm.

Men det var inte det jag tänkte skriva om, utan det var något Åkesson sa där nere i Visby som fick mig att reagera. Eller rättare sagt, att terapeuten inte kom med adekvata följdfrågor fick mig att reagera. Detta eftersom det inte är första gången han kommer med den typ av undanflykt han nu fick stoltsera med på bästa sändningstid. När terapeuten tog upp det faktum att tidningen Expo och Expressen under gårdagen lyfte fram ytterligare partiföreträdare med nazistiska kopplingar så fick Åkesson mer eller mindre oemotsagd påstå att det var enskilda händelser med en stor massa utan den kopplingen. Jag tror han nämnde siffran 2000 valbara kandidater, en siffra jag i och för sig inte tror är sanning, men ändå.

S-O_Lindholm
Sven Olov Lindholm ledare för NSAP. Förste make till Vera Oredsson som under 70-talet var partiledare för Nordiska Rikspartiet som skolade flera Sverigedemokrater

Rent tekniskt har han ju rätt. Det handlade igår bara om en liten grupp inom en långt mycket större grupp som inte utpekades av Expressen och Expo. Dock missar man ju att pressa Åkesson om det faktum att det inte är en engångshändelse. Det är ett återkommande mönster. På samma sätt som dagens lilla mini-scoop från ”Inte rasist men…” om att Sverigedemokraternas ordförande i Stockholm igår fotograferades med konfektionskläder från en nazistisk tillverkare, jo världen är så konstig att det finns nazistkonfektion, inte i sig är extremt problematiskt för Sverigedemokraterna. Man kan mycket väl tänka sig en vettig förklaring om det vore en engångshändelse. Och det är då vi kommer till det väsentliga, ”om det vore en engångshändelse”. Hade nazistkopplingen dykt upp en eller två gånger så hade det inte varit något konstigt. Problemet är att kopplingar till judebrännande, uniformsbärande och högerarmsviftande nazister återkommer gång på gång. När Expo och Expressen satte sig ner och skulle inleda arbetet med gårdagens nyhet så kan jag lova att de inte tvivlade på att de skulle hitta nazistkopplingar, utan frågan var hur många.

Ända sedan SD bildades av gamla SS-soldater och aktivister från Nordiska Rikspartiets Riks Aktions Grupper har det funnits återkommande mönster som inte kan ifrågasättas. En av Sverigedemokraternas första ordförande var dömd för mordhot av Hagge Geigert, i de så kallade nazisträttegångarna under 80-talet, under den tid han var aktiv i de ovan nämnda Riks Aktions Grupperna. Några år senare var ordföranden för Sverigedemokratisk Ungdom en viss Robert Vesterlund. Han startades senare den för den nazistiska rörelsen mycket centrala hemsidan Info14 och var sannolikt den som beordrade mordet på Björn Söderberg.  Inför valet 2006, alltså bara två mandatperioder sedan, hade Sverigedemokraterna på lokal nivå ett valsamarbete med Nationaldemokraterna, för att de inte skulle konkurrera ut varandra. Nationaldemokraterna som var en utbrytning från Sverigedemokraterna, men trots det kallats ”kryptonazister” av Åkesson, men som nu lagt ner. Något som lett till att många av dess medlemmar söker sig tillbaks till Sverigedemokraterna. Så här fortsätter det, man skulle kunna skriva många spaltmeter om alla kopplingar mellan Sverigedemokraterna och diverse nazistiska företeelser.

Så när högt uppsatta företrädare blir påkomna med att köpa huvudbonader från nazistiska konfektionsbutiker eller med att ha varit medlemmar i Nordiska Rikspartiet under 80-talet så faller det in i ett mönster. Ett tydligt mönster som bara betyder en sak. Sverigedemokraterna har nazistiska kopplingar. De är inte nazister, de är fascister, men de har nazistiska kopplingar.

Det är därför det är så otroligt viktigt att de som intervjuar Åkesson och hans hantlangare är väl pålästa och på hugget, så de kan visa på att det inte är några enskilda i en stor massa. Det är ett mönster.

INGA KOMMENTARER

Kommentera