Munckska_FMS
Den moderna våldshögern

I förrgår var det 83 år sedan skotten i Ådalen avlossades. Förutom att vara orsak till att man inte får använda militär mot civilbefolkning, så bidrog skotten till att de borgerliga frikårerna tappade mark, även om det största skälet var att de nazistiska kamporganisationerna som växte fram tog deras plats. Därför är det synnerligen anmärkningsvärt att Fria Moderata Studentförbundet i Umeå igår, dagen efter årsdagen för skotten, lägger ut en bild på internet där de glatt i de norrländska skogarna poserar med vapen. Man skulle kunna tro att de poserade i nån form av jaktromantisk kontext, problemet är att en av ynglingarna bär en Mauser m/96 med bajonett. Bajonetten är monterad endast till för en sak, att sticka i människor. Till det är den aktuella Mausern i orginalutförande och inte ombyggd för jakt.

Munck
Skaparen av Munckska Kåren

FMS kommenterar bilden med att man vill ”sprida frihet där den behövs som mest”, underförstått ”det Röda Norrland”. I kommentarsfältet syns de vanliga studentikosa tillropen, men även kritiska röster och något som är betydligt allvarligare, våldshets från högerkanten. När högern kommer med kommentarer som ”har länge letat efter ett parti som aktivt vågar använda bajonetter i politiska sammanhang” och ”Jag är beredd att ta mitt straff om det gäller att städa upp våra gator från extremister och annat slödder” så känner jag kalla kårar. Även om en grupp osnutna slynglar i Umeå knappast är ett större hot, så har beväpnade borgerliga frikårer varit en verklighet för dem som kom före oss. Beväpnade borgerliga frikårer som var betydligt mer mordiska och blodtörstiga än polis och militär, vilket säger en hel del då det statliga våldsmonopolets företrädare knappast var några lammungar.

Att den etablerade högern nu går ut och beväpnar sig, vilket det faktiskt handlar om även om det är några osnutna snorungar, är anmärkningsvärt då de samtidigt driver en hetskampanj mot alla former av åsiktsyttringar från de bredare folklagren. Samtidigt som högern skriker sig blå om det odemokratiska i att tuta i en tuta när en fascist ska bräka på ett torg, så fäster alltså deras ungdomsförbund bajonetten på Mausern.

Att konflikten i samhället skärps under den senaste tiden står klart. Jag tror också det är oerhört viktigt att vi förstår vad det är som händer i det läget och att vi är beredda. Att högern jobbar hårt för att vi inte ska organisera oss mot fascisterna, är i förlängningen inte ett borgerligt ömmande om demokratiska rättigheter för fascister. Det är i grund och botten en rädsla för välorganiserade breda folklager som ställer krav och har en politisk agenda. Kan folket organisera sig brett och stort mot fascismen, kan de också organisera sig mot andra orättvisor. Att vi nu visar att vi kan organisera brett mot fascismen skrämmer högern. Därför reagerar några av dem med att beväpna sig samtidigt som deras ledarsidor skriker om att vi är odemokratiska vänsterextremister som vänder ryggen mot Åkesson och färgbombar fascistisk propaganda i tunnelbanan. En gren beväpnar sig samtidigt som en annan gren ser till att vi inte kan försvara oss.

Detta är ytterligare ett skäl till att vår antifascism inte får styras av liberala ramar och regler. Det måste vara vi själva som sätter agendan för försvaret av vår klass, vilket ju i grund och botten är vad antifascism handlar om.

INGA KOMMENTARER

Kommentera