Boris Karloff som Ardath Bey i "Mumien" från 1932
Boris Karloff som Ardath Bey i ”Mumien” från 1932

”It’s a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool”

Fezen, denna ikoniska huvudbonad som får oss alla att tänka på sandiga skräckfilmer med stolpiga mumier. Den kontroversiella fezen, hatad av fascisten Kemal Atatürk, älskad av fascisten Benito Mussolini. Under perioder förbjuden i Egypten, Iran och Turkiet men idag åter använd, men mest för att locka in turister till hotell och nöjesetablisement.

Fezen utvecklades av andalusiska morer i staden Fès i Marocko under 1600-talet och här därifrån spritts över nästan hela världen. I Fès bazaarer var huvudbonadens tillverkare högt ansedda hantverkare. De utvann den röda färgen ur importerad Körsbärskornell som de färgade ullen med.

Under tidigt 1800-tal fångade fezen Sultan Mahmoud IIs uppmärksamhet och i samband med moderniseringar införde han den som del av uniformen för en rad tjänstemän och andra ämbeten. Fezen blev en symbol för det moderna och vann på så sätt stor popularitet över hela det Ottomanska Imperiet. Det är också nu den sprids till muslimska grupper över hela världen vilket gör att den idag i olika former kan återfinnas i bl.a. Indonesien, Filipinerna och Pakistan.

Okänd man i fez
Okänd man i fez

Då populariteten steg såg Sultanen till att fezmakare från Fès flyttade till Istanbul för att kunna tillgodose efterfrågan. I samband med att man kom på hur man tillverkade billigare färg på konstgjord väg flyttade dock majoriteten av feztillverkningen till Strakonice i Böhmska Tjeckien, då en del av det Österrikiska-Ungerska Riket. Något som ställde till det när en turkisk handelsbojkott inleddes mot Österrike-Ungern i samband med att riket la under sig Bosnien-Hercegovina 1908.

När det Ottomanska Riket upplöses och Kemal Atatürk tar makten i vad som kom att kallas Turkiet förbjöds istället fezen då den sågs som en symbol för det gamla, religiösa Ottomanska som stod i kontrast till det nya sekulära Turkiet där nationalism istället för religion skulle hålla samman befolkningen. På samma sätt förbjöds den av Sahh Reza Khan i Iran 1928 och i Egypten av General Muhammad Naguib 1953. De är såvitt undertecknad vet åter tillåtna, men har inte återfått sin popularitet.

Fezen tillverkas oftast av slipad ullfilt men det förekommer också att den tillverkas av kelim och är då inte styv som den mer typiska röda fezen. En fez har även en tofs fäst på den platta kullen.

Okänd man med rökmössa
Okänd man med rökmössa

Orsaken att vi tar upp fezen är att den under sekelskiftet rönte stor popularitet som ett plagg man bar hemma tillsammans med sin rökrock. Den kom i mångt och mycket att ersätta rökmössan, som framförallt kelim-fezen har stora likheter med. Fezen som symbol för den excentriske och lite lagom tossige gentlemannen har levt kvar. I Sverige har fezen framförallt synts hos Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet, som med fez och rak pipa håller den röda huvudbonadens tradition vid liv.

För det är en trevlig huvudbonad i hemmets lugna vrå. Att på eftermiddagen ta emot iklädd rökrock och fez tyder på en avslappnad inställning och en vilja att besökaren ska känna sig hemma på ett informellt och vänigt vis.

Liknande artiklar

6 3698

0 1267

0 1085

INGA KOMMENTARER

Kommentera