Här synes Churchill i Homburg. Han visar här på ett för goda liberaler ytterst odemokratiskt sätt sitt motstånd mot nazismen i Tyskland genom det i England kända V-tecknet.
Här synes Churchill i Homburg. Han visar här på ett för goda liberaler ytterst odemokratiskt sätt sitt motstånd mot nazismen i Tyskland genom det i England kända V-tecknet.

Homburghatten, även känd som rouléhatt, är en relativt formell filthatt som påminner om fedoran. Det som skiljer den från fedoran är att den bara har ett längsgående veck högst upp på kullen samt har upprullade kanter på brättet. Den är dessutom ofta styvare än en fedora.

När man ser till nivå vid formell klädsel så står den över alla andra hattar förutom cylinderhatten, den passar därmed ypperligt till smoking eller Stresemann.

Homburgen populariserades av Edward VII av England som efter en resa till Bad Homburg i Tyskland på 1880-talet fick med sig en dylik hatt, tillverkad av firman Möckel, hem. Hatten var med allra största säkerhet inspirerad av Edward VIIs kusin Kejsar Wilhelm II som ofta bar en linkande hatt under sina jakter.

Den tidiga homburgen skiljer sig från den hatt vi kan se idag genom att kullen var betydligt högre och spetsigare. Det är först efter Första Världskriget som hatten tar sin mer kända form som vi sett så många gånger på Michael Corleone och Winston Churchill.

Al Pacino gör homburgen rättvisa.
Al Pacino gör homburgen rättvisa.

Under 30-talet blev hatten i det närmaste synonym med den brittiska premiärministern Anthony Eden, det gick så långt att hatten till och med benämndes som ”The Eden” på Saville Row. Eden bidrog också till att Homburgen inte längre nödvändigtvis var försedd med kantband på brättet, något som var legio innan 1930-talet.

Idag är det inte många som bär homburg, och än färre som kan skilja den från en fedora eller, ve och fasa, en trilby. Något som är synd då den lyfter en formellare klädsel mycket och bidrar med stil och klass till gentlemannen i mörk kostym.

 

Liknande artiklar

6 3698

0 1267

0 1085

INGA KOMMENTARER

Kommentera