Den i programmen ständigt återkommande Ina Ray Hutton
Den i programmen ständigt återkommande Ina Ray Hutton

1985 släppte SVT lös två herrar i rutan som knappast skulle få komma i närheten av Gärdet idag om de inte garanterade avhållsamhet från både trevliga cocktails och rökverk, något som inte känns riktigt sannolikt att de skulle klara av. Björn Wallde och Svante Grundberg dök då för första gången upp med sitt Nattsudd.

Nattsudd var i praktiken en inspelad förfest innan de två herrarna planerade att dra på stan. Programmet har i efterhand kallats ”the original noll-budget show” eftersom man sparade in slantar på både det ena och det andra. Bland annat struntade man i studio och använde Björn Walldes lägenhet på Kungsholmstorg i Stockholm.

Programmen gick för det mesta ut på att de tu satt och förde en illa sammanhängande konversation med varandra, sig själva och tittarna i soffan framför den TV som tittarna fick föreställa sig fanns på kamerans plats. En TV där de två kanalsurfade långt innan det fanns mer än två kanaler här i landet. De kanalsurfade mellan korta klipp av jazz, swing och blues från 30- och 40-tal, rock från 50- och 60-tal samt en hel del av det som idag har kommit att kallas ”sunk”.

Wallde och Grundberg hade några favoriter som ofta återkom. Ina Ray Hutton och hennes Melodears återkom ofta. På något sätt lyckades de också jaga reda på oväntat många klipp där dansaren Winnie Johnson syns i bakgrunden. Cordell Jackson och hennes Hagströmmare var ett annat stående inslag samt förståss Crazymusikens okrönta konung Spike Jones.

Wallde och Grundberg i vardagsrummet.
Wallde och Grundberg i vardagsrummet.

Nattsudd sändes i flera omgångar fram till 1991 då konceptet av SVT till mångas förtret las i malpåse fram till 1994 då ett avsnitt slängdes ihop för att skickas till en TV-tävling i Montreaux. Men sedan dess har det varit tyst från gärdet. Grabbarna själva håller dock ett sparsamt liv i liket. Framförallt Svante Grundberg med bl.a. en cocktailbok, en nostalgiabok, två CD-skivor med blandad äldre musik med rök, krök och gök-tema samt att han gör framträdanden som discojocko under temat Nattsudd.

Innan de fick nobben av SVT hann de även ge ut en fullängdsvinyl från vilken åtminstone två singlar släpptes på den nattsuddstörstande marknaden. Natt-rap som den stora hiten hette kom med en b-sida utan sång/rap just för att de törsiga lyssnarna själva skulle kunna delta i vad som kallades sing-along.

Tack vare användaren Pelle Gunnarson på Vimeo finns nu nästan alla avsnitt tillgängliga på den världvida väven. Så här från Punschverandan tänkte vi därför publicera ett avsnitt per lördag fram till dess det inte längre finns några avsnitt att publicera. Som sig bör inleder vi med det första avsnittet från 1985. Ha överenseende med bild- och ljudkvalitén. det är nästan 30 år gammalt och det är sannolikt räddat från en uråldrig VHS-kassett.

2 KOMMENTARER

  1. För sina insatser i bevarande av viktig kulturhistoria skulle
    jag åt Herr Gunnarsson vilja skänka en hedersstol hos Svenska Akademin.

Kommentera