Frabros Sven i farten!
Frabros Sven i farten!

När psudonymen E.Tikett i boken ”Hur man uppträder korrekt” 1957 förklarar telefonens etikett tar man upp en rad frågor som är aktuella än idag, enkla grundregler som att alltid presentera sig, både när man ringer och när man svarar. Att inte presentera sig är ett av de största misstagen man kan göra när man ringer någon, det är ohyfsat och kan ofta ställa till med en osäkerhet hos den som svarar. På samma sätt kan det orsaka osäkerhet hos den som ringer om man inte svarar med någon form av presentation, det räcker gott med förnamn. Detta då en igenkänning ofta räcker för att försäkra den ringande om att man inte slagit fel nummer, eller tvärt om snabbt klargör att man av misstag ringt fel. En viss lättja kan dock tillåtas med nära vänner i samband med att nummerprestentationsfunktionen på telefonerna gör det möjligt att se vem det är som ringer i vissa tillfällen, men dock bara med närmre vänner.

Nästa steg som i alltför hög grad glöms bort är att som ringande försäkra sig om att man inte ringer olämpligt, detta för att reda ut om det passar med ett längre samtal eller om det passar bättre att man ringer en stund senare. Detta är extra viktigt i dagens samhälle då många har för ovana att svara vi de mest olämpliga tillfällen, förvisso är det väl så att dessa inte heller alltid har förstånd att meddela att det inte är så lämpligt att prata. Det kan också vara bra att komma ihåg att det fortfrande kan finnas folk med gamla telefoner, med kort batteritid, eller udda abonnemang, som kanske får betala dyrt även för inkommande samtal, så se till att du vet att det är lämpligt med ett längre samtal om det är vad du förväntar dig då du ringer upp.

SSMSVD025101SDessa är grundregler som har varit aktuella sedan telefonens barndom. I samband med att mobiltelefonen gjort sitt insteg hos oss har dock en rad nya situationer dykt upp där också nya regler, med bas i etikettens grund, också får tas fram. Då detta är en blogg för den revolutionäre gentlemannen så spelar även stil in i hur man hanterar sin telefon. Men alla aspirerar inte på titeln gentleman, utan nöjer sig gott med vad som kan kallas en grundnivå. Därför torde det smidigast att dela upp mobiltelefonanvändandet i två avdelningar.

Grundnivå

De mest grundläggande reglerna med mobiltelefonen är det skrämmande många som ignorerar, om det är oförstånd eller att de helt enkelt är tölpar är svårt att veta, men något är det. Vissa regler är väl spridda och har upprepats så många gånger att man undrar hur det står till i hjärnkontoret hos dem som fortsätter att missa dem. Se till att din telefon inte stör vid föreläsningar, teater- och biografföreställningar eller liknande. Stäng åtminstone av ljudet, och helst telefonen helt och hållet. En del teleslingor kan fortfarande få problem med vissa telefoner, även om det numer är ovanligt. Att inte klara av det självklara i att se till att det inte ringer under en föreställning av Svansjön eller en intressant föreläsning om Lovecraft är ett tecken på att något inte står rätt till. Om man då, som ibland sker, ändå glömt att stänga av telefonen, eller det ytterst pinsamma har hänt att man råkat slå på den igen i fickan, så svarar man givetvis inte om det ringer utan stänger omedelbart av telefonen. Väntar man oerhört viktiga samtal så avstår man sociala tillställningar som bio eller teater, det handlar om prioritering av vad som är viktigast. Möten eller föreläsningar kopplade till arbete eller utbildning kan vara både dumt och svårt att avstå. Då ser man istället till att ha telefonen på vibration, förvarna föredragshållare eller ansvarig i förväg samtidigt som man ber om ursäkt samt ser till att placera sig på ett sånt sätt i lokalen att man så fort det ringer kan lämna lokalen för att genomföra sitt samtal utanför.

SSMF061016SEn annan fråga som varit uppe gång på gång är det eviga svammlandet på allmän plats. Befinner du dig på en plats där det är fullt av folk runtomkrng dig, som kollektivtrafiken, prata inte strunt på telefonen. De som står runt dig är inte intresserade att veta om din terrier Ture eller vad Gittan gjorde i fredags. Ringer det när du är bland folk så avhandla det viktiga och avsluta samtalet, om samtalet kommer ta längre tid så se till att ställa dig avskilt, står du i en butik eller stter på konditori, så gå ut på gatan istället och ställ dig där på ett sätt så du inte är i vägen. Sitt inte på tunnelbanan och sköt dina affärer eller skvallra om andras affärer, sköt det från hem eller kontor.

De nya som man säger ”smarta” telefonerna har lett till vad som bara kan kallas för en epidemi av fullständigt barockt beteende som framförallt verkar ha drabbat våra storstäder. Människor verkar ha ett så nära förhållande till sina telefoner att allt annat blir oviktigt. Det plingar till i fickan och man måste omedelbart stanna, börja rota i fickan för att ställa sig och fippla med den stackars lilla telefonen som ju uppenbarligen likt ett spädbarn omgående behöver all tänkvärd omsorg. Att man råkar stå precis tunnelbanans dörröppning eller där man stiger av från rulltrappan spelar ingen roll. Den lilla telefonen är viktigare än de medmänniskor som eventuellt vill slippa stå och krångla för att inte slungas in i den telefonerandes rygg av rulltrappan eller komma av tunnelbanan innan dörrarna stängs och de obönhörligen skickas vidare till Rådmansgatan. Telefonen är viktigare än allt annat! Om den telefonfipplande sen faktiskt börjar röra dig så är det uppenbarligen så att hela den här grejen med att se sig för är överskattad, fippla med telefonen samtidigt som man går rakt fram är en bra taktik, andra får väl se sig för, man har ju en telefon! Att sen hundar, barn, rullstolar och pensionärer har svårare att flytta på sig än en fullt frisk yngling spelar ingen roll när man har en telefon!

Vid popmusikmissbruk, skydda omgivningen med hörlurar.
Vid popmusikmissbruk, skydda omgivningen med hörlurar.

Om din telefon påkallar din uppmärksamhet, så se till att ställ dig på ett sådant sätt att du inte är i vägen för någon annan innan du börjar fippla med telefonen. Skriv inte sms samtidigt som du går Drottninggatan fram, ställ dig invid en husvägg istället. Se till att du ställer dig vid sidan om ingångar, avstingningsområden eller inpasseringsspärrar innan du börjar rota i handväskan efter telefonen. Det är faktiskt så enkelt!

Om du tycker om att lyssna på enformig och frånstötande popmusik på din telefon medan du vistas i allmänna utrymmen, se då till att du har tätslutande hörlurar som inte släpper ut oväsen till allmänheten. Fråga en vän eller släkting utan hörselproblem om det läcker ljud ur dina hörlurar innan du börjar använda dem, om det skulle visa sig att de läcker ljud så skaffa nya.

Så långt om hänsyn till allmänheten. När det gäller telefonhantering och vänskapsband har det även där skett en förbistring och en förslappning hos framförallt storstadsbefolkningen. När du exempelvis går på kondis med en vän, så är det just det du gör. Det betyder att du inte går på kondis med dina sexhundratrettioelva Facebook-vänner, utan med den vän som sitter och sörplar kaffe och äter mazarin framför dig. Det är den vännen som förtjänar din uppmärksamhet nu, inte de vänner som sitter på jobbet och slösurfar för att orka med de idiotiska arbetsuppgifter de blivit tilldelade av den omåttligt korkade mellanchefen som bara har sitt jobb för att han råkar vara svåger med ägarens moster i Grängesberg. Facebook, Twitter, Instagram och allt vad de heter, de finns där hela tiden, dygnet runt, hela veckan, året ut. Din vän med kaffe och mazarin finns där nu, i just den här stunden, sen går hon. Därför ska telefonen bara undantagsvis plockas fram under sociala aktiviteter, och då enbart för att fylla en funktion för alla närvarande, t.ex. för att ta reda på hur man hittar till Gretas Hattmodist dit ni tänker gå efter ni ätit upp mazarinen.

Okynnesfotografera inte. välj istället att dokumentera de tillfällen du verkligen vill minnas.
Okynnesfotografera inte. välj istället att dokumentera de tillfällen du verkligen vill minnas.

Att fotografera din mazarin och kopp kaffe må ge dig några ”gilla”, men det är faktiskt hyfsat non-chalant att prioritera gilla-tryckningar framför ditt fikasällskap. Att ta några fotografier för att minnas ett möte eller en resa är givetvis helt i sin ordning, men den typ av fotograferande vars enda syfte är att visa upp för alla att du just då sitter på kondis är ett otyg. Telefonens kamera-funktion har givetvis många fördelar, men har i mångt och mycket kommit att missbrukas. Många glömmer till och med att uppleva sin omgivning och fokuserar istället på att fotografera den. Det är som om de inte upplever någonting om de inte får dela ett fotografi av upplevelsen på Instagram. Till det kommer den uppenbara regeln, att om du vill fotografera en annan människa, dess husdjur eller mer privata tillhörigheter så fråga först! Detta gäller givetvis inte om det handlar om att dokumentera någon form av oegentlighet, men det torde vara självskrivet.

På samma sätt som man inte ska sitta och leka med sitt Facebook-konto när man är i sällskap med andra så skall man endast i undantagsfall svara och prata i telefonen när man är i sällskap. Om man absolut måste svara så skall man först be sällskapet om ursäkt för att sen fort förklara för den som ringer att man har sällskap och därmed skyndsamt avhandla ämnet och sedan lägga på. Socialt småprat är vid detta tillfälle helt till för det sällskap du sitter jämte och inte den som ringer och faktiskt stör.

Så långt de grundregler som gäller alla, det finns givetvis mer, men vi nöjer oss med det idag.

För Gentlemannen

Om man däremot aspirerar på rollen som gentleman finns det ytterligare stilregler att hålla sig till. Till att börja med. En gentleman skall alltid vara uppmärksam på sin omgivning och sträva efter att alltid kunna hjälpa till om behovet finns. Det innebär att störande moment som inte fyller en funktion skall undvikas. Det betyder att man som gentleman aldrig sysselsätter sig med att avskärma sig från omgivningen med hörlurar och heta jazzvax, det är en aktivitet för hemmet eller klubben. Inte heller sitter man och uppdaterar sin Facebook-status i allmänna utrymmen, det är en sysselsättning för hemmet eller, för de gentlemen som jobbar på meningslöst kontorsjobb, arbetstid, så länge inte den där urbota dumma mellanchefen märker något. Telefonen är för en gentleman ett verktyg för kommunikation, ett verktyg som används när det verkligen behövs. Man finner aldrig en gentleman glättgt pladdrande på sin mobiltelefon i rusningstrafik eller spelandes någon variant av Donkey Kong på tunnelbanan. En gentleman kan på sin höjd tänka sig att sittandes i kollektivtrafiken, givetvis efter att ha sett till att det inte finns någon i större behov av sittplatsen, läsa en bok eller tidning.

SVD022316SEn gentleman undviker i så hög grad som möjligt att använda verktyg, som telefonen, när det inte finns ett omedelbart behov. Som gentleman inser man att världen runtomkring är mångt mycket mer intressant än den elektroniska värld som ändå finns kvar på kvällen när man kan sätta sig och hålla sig uppdaterad om de senaste skeendena. En gentleman tycker även det är vulgärt att jaga reda på den senaste telefonen, en telefon ska var praktisk och fylla sin funktion. Den är inte till för att vulgärt visa att man ”hänger med” som det yngre gardet uttrycker det.

En stofilt lagd gentleman strävar dessutom mot att de flesta samtal ska ske på en fast telefon i hemmet så man endast undantagsvis behöver använda ficktelefonen. Det är ju trots allt så att pulsvalssystemet fortfarande är i funktion i våra fasta telefonväxlar.

Liknande artiklar

6 3697

0 1089

INGA KOMMENTARER

Kommentera