Herre i tweed
Herre i tweed

Oavsett hur uttröttat ordstävet, om hur missriktat begreppet ”dåligt väder” är och hur uppmärksamheten istället bör riktas mot de kläder du väljer att bära, än är för ordspråket trots allt med sig mening. En grundläggande hållning när det gäller klädedräkt är att bära rätt kläder vid rätt omständigheter. Detta bör vara utgångspunkten i gentlemannens val av klädsel.

Sommaren lider mot sitt slut och det är snart dags att hänga undan linnekostymerna. Men hur smärtsamt det än må kännas att tiderna förmörkas och temperturen sjunker, finns en ljuspunkt. I linnets ställe träder nu undertecknades textilfavorit åter in på dagordningen, närmare bestämt ”tweeden”.

Med utgångspunkt i den Svenska Progressiva GentlemannaClubbens klädkod för lantliga aktiviteter under sensommar, höst, vinter och vår, ska jag för den oinvigde ge några handfasta tips. Den läsare som redan känner sig bevandrad kan eventuellt hitta inspiration eller helt enkelt njuta av igenkänningens sötma.

 

Lämplig och praktisk klädsel i lantlig miljö

Herre i breeks med hund
Herre i Glenfeshie-tweedkostym med breeks och hund

Den grund, på vilken den lantliga klädseln vilar, är funktion utan avkall på elegans och god smak. I detta avseende är kläder av tweedtyg ultimat. Tweed är i sin renaste form en väv av ylle. Detta material bjuder både väta och vind ett värdig motstånd, samtidigt som naturmaterialet också andas. Twillväven och materialet ger stadga och tålighet, vilket möjliggör att gentlemannen kan passera genom oländig terräng och trots detta komma ut på andra sidan som ett stilmässigt föredömme. Värt att påpeka är att man under benämningen tweed kan finna  blandningar av ull och andra material, som exempelvis bomull och i värsta fall syntetiska material som konstsilke (rayon, cellull) eller polyester. Syntetfibrerna stöter bort väta, men tillåter inte kroppen att andas, vilket i slutändan kan lämna gentlemannen både svettig och fuktig.

Grunden i den lantliga gentlemannens klädsel bör vara en tweedkostym, för den som söker en traditionell uppenbarelse bör denna kostym naturligtvis även innefatta en väst. Utbudet av färger och mönster är, på grund av tweedens historia, stort. Men i SPGC:s klädkod uppmanas medlemmarna å det strängaste att hålla sig inom de jordiga färgernas spektrum. Tweedkostymer i neonorange har säkert sin plats och sitt sammanhang, men det är er ödmjuke författares åsikt att denna inte är såsom draperad på gentlemannen i lantlig mijö.

 

En udda ensemble

En tweedensemble i enlighet med SPGC:s klädkod
Herre i udda ensemble av tweed och mollskinn

Även om turen kan vara på en gentlemans sida och leda denne till att en begagnad kostym, vars delar alla är anpassade till rådande kroppsmått, finner sin väg in i gentlemannens garderob, är det ett faktum att nytillverkade, tredelade tweedkostymer är dyra. För gentlemannen utan tillgång till ärvda pengar, blodspengar från spekulationen på andras arbete eller lukrativt lönearbete kan detta bli ett problem. Ett förslag från undertecknad och en fullt accepterad lösning inom SPGC är en stilfull och noga komponerad ensemble av udda plagg. En sådan kan komponeras av vårdat begagnade kläder, eller en kombination av nytt och begagnat. Tweedmaterialets hållbarhet och därmed följande livslängd är här en klar fördel. Artikelförfattaren vill varmt rekommendera den Storbrittaniska versionen av auktionssiten ebay (www.ebay.co.uk).

Vid komponerandet av denna ensemble bör kompositören sträva efter att undvika plagg som är för lika i färg och mönster. Den erfarne kompositören kan nog ha utvecklat finessen, men säkrast gör man i att arbeta med kontraster mellan ljust och mörkt eller matchande kulörer. Författaren har också en faiblesse för kombinationen av tweed och mollskinn, på engelska ”moleskin”, ett mjukt, tätt vävt och borstat bomullstyg. En god ensemble kan till exempel vara en grön tweedkavaj i yorkshire-tweed, en vinröd mollskinnsväst och ett par mörkbruna mollskinnsbyxor. En gentleman som vill sticka ut kan drista sig till ett par breeks, en kortare byxa som slutar strax nedanför knäet. Med ovan nämnda ensemble kan vinröda breekstrumpor vara strålande. En vinröd eller senapsgul mollskinnsväst kan också göra en tvådelad tweedkostym rättvisa. Vidare kan undertecknad också rekommendera bärandet av en ullslipover under kavajen när det blir kallare.

 

Under kostymen, på huvudet och på fötterna

Lantrutigt eller "country check"
Lantrutigt eller ”country check”

Närmast kroppen bör din skjorta vara helfärgat vit, lantligt rutig, eller krämfärgad med lantligt rutigt mönster. Naturligtvis bör ensemblen krönas med en slips. Den flärdfyllde kan eventuellt här drista sig till kravattbärande.

Fötterna stoppar du i ett parkängor i brun kulör och lämpligen med det perforerade broguemönstret. Bär du breeks bör du dock söka ett par ”country brouges”, lågskor med grövre gummisula. Vistas du på grus eller asfaltsbelagda stigar kommer nog ett par brougue-lågskor med lädersula förmodligen inte ådra sig några undrande blickar.

Broguemönstrade kängor
Brogue-mönstrade kängor

Slutligen bör du naturligtvis kröna ditt huvud med en keps i tweed, vars färg och mönster återfinns i din övriga ensemble, eller en fedora-hatt i lämplig kulör.

Avslutningsvis vill jag tillägga att stil och finess långt ifrån är någon kvantifierbar vetenskap. Klädval bör präglas av kreativitet och känsla. Jag kan mycket väl tänka mig att alla former av råd och beskrivning likt ovanstående text kan mötas med meningsskiljaktigheter och befogad kritik. Jag ser fram emot att ta del av läsares eventuella utvecklingar, påpekanden och välformulerade kritik i kommentarsfältet nedan. Jag önskar er alla en trevlig tid för tweed.

 

C. A. Green,

Svenska Progressiva GentlemannaClubben

Läs mer om tweed-materialets beskaffenhet och dess historia

Liknande artiklar

6 3698

0 1267

0 1085

1 Kommentar

Kommentera