PENTAX Image
Hjalmar Wång

I samband med 100-årsminnet av det Wångska attentatet skrev undertecknad ett kort häfte om händelserna. De publicerades på en då aktiv blogg, men då den bloggen nu inte längre är tillgänglig så görs häftet åter tillgängligt här.

Då det jobbas på en mer noggrann undersökning runt händelserna sommaren 1909 så kan ni se häftet som ett smakprov och en tjyvtitt på vad som komma skall.

För er som är obekanta med händelsen så kan vi berätta att Wångska Attentatet är ett av de få exempel på Handlingens Propaganda som genomförts i Sverige. Sommaren 1909 sköt anarkisten Hjalmar Wång ihjäl Generalmajor Beckman i samband med Tsarens besök i Stockholm.

Eftermälet spred ut sig i alla möjliga riktningar, det omtalas i övernaturliga kretsar som ett av de få dokumenterade falen av varsel, det resulterade i kravaller på Norra Begravningsplatsen och i svenska anarkistkretsar har de mest förvirrade historier berättats om Wång som ömsom hyllats, ömsom hånats.

Men mysteriet om varför just Beckman blev målet gäckar oss ännu, och något säkert svar kommer vi nog aldrig få.

Screenshot from 2013-08-29 14:46:31

 

Liknande artiklar

INGA KOMMENTARER

Kommentera