Pomril och Sockerdricka
Bilden fräckt norpad från Grandprix 63

Då det kommit påpekanden om att våra inlägg runt drycker enbart speglar alkoholens vindlingar så tänkte vi nu ta upp det alkoholfria alternativet. För det tål att påpekas mer än en gång, bjuds det på alkohol ska det även finnas ett alkoholfritt alternativ. Detta eftersom det finns en rad anledningar till att någon inte dricker alkohol och även de ska ha trevligt på en bjudning och inte på något sätt känna sig satta på undantag, precis som allergiker och vegetarianer inte ska känna sig utanför när det gäller konsumtion av mat.

Det ger att som gentleman ska man alltid ha en rad alternativ till alkoholen när man bjuder. Förutom det självklara alternativet vatten, som ju även ska finnas tillgängligt för dem som dricker alkohol.

Men vi börjar med vattnet. Vattnet ska alltid finnas på bordet som en törstsläckare, även om man dricker alkohol så är det inte meningen att man ska behöva släcka törsten med rödvin, nej vattnet skall fylla denna funktion. Vad passar då bäst? Kranvatten eller bubbelvatten? Idealet är ju om bägge alternativen finns tillgängliga, men som törstsläckare så bör alltid en karaff kranvatten finnas tillgänglig. Då bubbelvatten trots allt kostar några kronor så riskerar man inte med kranvatten att hamna i situationen att en gäst är återhållsam av ekonomisk omsorg för värden utan faktiskt vågar släcka sin törst med vattnet. Bubbelvatten passar dock ypperligt som alkoholfritt alternativ då det i de former vi har här i landet är neutrala i smaken och därmed inte riskerar att stöta sig med någon av de smaker som maten bjuder. Men kom ihåg att det i första hand ska finnas naturellt mineralvatten, de smaksatta versionerna kan finnas som val utöver de naturella, men naturellt ska alltid finnas om det bjuds mineralvatten.

6204382200_e331ea83ef_o

Som komplement till vattnet finns numer riktigt bra alkoholfria versioner av både vin och öl att tillgå på Systembolaget. Ett alternativ som kan vara väldigt uppskattat hos gäster som tillfälligt undviker alkohol. Även för värden kan det vara bra att nyttja dessa alternativ, kom ihåg att man som värd bör hålla sig hyfsat nykter. Då är alkoholfritt vin eller öl till maten ett bra sätt hålla skärpan ända fram till punschen. Dock innehåller de ofta väldigt små mängder alkohol, så små mängder att de klassas som alkoholfria, men dock sådana mängder som faktiskt kan vara skadliga för vissa, så se till att även ha andra alkoholfria alternativ.

Olika former av, som man säger, måltidsdryck kan också fylla det alkoholfria behovet. Här finns fördelen att man kan följa det färgschema som vinet håller. Något som faktiskt många tycker är skönt, då det minskar risken av att få en känsla av att känna sig utanför bland dem som väljer bort alkoholen. Glaset man använder kan vara det samma och innehållet har en färg lik det innehåll övriga gäster har.

Vid de stora svenska mathögtiderna är det dock så att det ofta finns läsk som acceptabelt alternativ, vid jul och påsk har vi ju nämligen den av nykterhetsrörelsen så omhuldade musten! Som alternativ till öl är ju både svagdricka och jul- respektive påskmust ett ypperligt alternativ.

Apotekarnes Julmust
Apotekarnes Julmust
Bilden fräckt norpad från Grandprix 63

Den svenska musten är ju ett underbart kapitel för sig. Den introducerades 1910 av nykterhetsivraren Harry Roberts men försäljningen tog inte fart förrän sisådär 10 år senare. Den var tänkt som ett alternativ till det frikostiga öl- och porterdrickandet, och för storhelgerna kan inte annat sägas att det var en lyckad satsning. Musten står som kung på julbordet, och håller sin position hyfsat väl även under påsken. Traditionellt ska det enligt ihållande rykten ha varit så att all must bryggdes vid ett tillfälle under året och lagrades sedan fram till dess säsongen infann sig, vilket gjorde att smakskillnaderna mellan påsk- och julmust berodde på lagringstid. Hur det faktiskt förhöll sig under större delen av 1900-talet kommer vi nog aldrig får reda på vad gäller den eviga frågan om påsk- och julmust är samma sak. Men i dagsläget verkar allt luta åt att det varierar mellan de olika bryggerierna. Undertecknad vill dock i det här läget slå ett slag för must som alternativ även vid andra tillfällen då öl bjuds som måltidsdryck, detta då mustens koppling till påsk och jul inte var den ursprungliga tanken, utan bara kom att bli dess kommersiella lycka.

Andra läsksorter bör dock med viss tvekan serveras till mat även om det finns en rad trevliga och anrika läsksorter, som Fruktsoda, Sockerdricka och Loranga. Dock finns undantag. Det självklara är givetvis att barn bör få tillgång till läsk vid dessa lite festligare tillfällen. Det andra som många ofta glömmer bort är då värden valt mousserande vin som måltidsdryck, något som idag är sorgligt ovanligt. Vid dessa tillfällen passar två av våra klassiska läsksorter ypperligt som ersättning och det är givetvis Champis och dess efterföljare Pommac. Detta gäller självklart också då mousserande vin serveras som välkomstdrink och alla andra tillfällen då ”skumpan” plockas fram.

Cuba-Cola_Foto_JohnSvensson.se
Sveriges förtsa cola
Bilden fräckt norpad från Grandprix 63

Läsk bör i övrigt användas vid tillfällen då riktig lagad mat inte ackompanjerar drycken. Läsken bör därför ses som en dryck framförallt passande till snabbmat, fika och som en läskande dryck som står utmärkt bra på egna ben.

När det är dags för cocktails kan man givetvis passa på att klämma en Cuba-Cola eller två, men trevligast är nog ändå om man passar på att blanda en av de otaliga alkoholfria cocktails som finns uppräknade i de flesta cocktailböcker av yngre datum. Till detta fick jag av en nykter bekant tipset om att man kan göra ett flertal ”vanliga” cocktails med soda eller annan läsk genom att använda sig av de essenser som tillhandahålla av hembryggningsbutiker. För en G&T fyller man helt enkelt ett glas med tonic och is för att sedan hälla på en väl avvägd mängd gin-essens. Undertecknad är tveksam till lösningen och har inte vågat sig på att prova själv, men blev försäkrad om att Cuba Libre kunde göras på detta sätt. Den som vågar sig på får väl veta hur det är med den saken.

Som avslutning bjuder vi istället på en variant av en alkoholfri klassiker Virgin Mary.

Virgin Mary

Tomatjuice
1 tsk Citronjuice
2 droppar Tabasco
2 stänk Worcestersås

Frosta ett highballglas med sellerisalt och peppar. Skaka ingredienserna sila och garnera med en selleristjälk.

Liknande artiklar

1 2446

0 1341

0 1540

6 KOMMENTARER

  1. Ett bra inlägg. Två saker är dock värda att påpeka.

    1. Wocestershiresås är inte vegetarisk då den innehåller ansjovis. Något som köttisar mycket väl kan missa.

    2. Dryckestips som passar utmärkt främst vid ”viltsmakande” mat som alkoholfritt alternativ till rödvin är 100% blåbär. Den innehåller just bara blåbär. Inget annat.

  2. Mitt tips är alla andra muster. Finns flera olika kryddade varianter av äppelmust som ersätter vinet och ölen! Även kraftig saft som kolsyras lätt kan pass riktigt bra till alla delar av middagen.
    // Filip

Kommentera