weddingVi fick en kort fråga från en läsare som lyder:
”Jag är bjuden på bröllopsmiddag på persisk restaurang. Värdparet ber oss meddela i förväg vad vi ska äta. Huvudrätt är ju självklart. Men ska man även välja förrätt(det är ju persisk meze) och efterrätt? 

Det blir ju jobbigt om man själv har beställt en massa och andra sitter utan, dessutom kan de utan tycka det är pinsamt om de bara har pengar till huvudrätt.”

Här är det otvivelaktigt så att det är lättast att helt enkelt höra av sig till bröllopsparet och fråga vad de tänkt sig. Gå inte på den ekonomiska linjen(”jag vet inte om ni har råd”), utan välj den mer diplomatiska ”tycker det vore pinsamt att vara den enda som…”. På så sätt räddar du ansiktet på bröllopsparet samtidigt som de har möjlighet att kommunicera hur de egentligen tänkt sig.

Det är tyvärr ett genomgående problem att värdar inte uttrycker sig tydligt nog och gärna förutsätter att gästerna är någon form av tankeläsare. I det här fallet var det ju tämligen lätt att lösa samt att det var en ganska liten fråga det handlade om. Men det finns riktiga skräckexempel där klädkoder av någon anledning är ett återkommande problem.

Lösningen är i princip alltid den samma, hör av er och fråga vad värdarna tänkt sig.

Liknande artiklar

6 3685

1 1211

INGA KOMMENTARER

Kommentera