Tutta Rolf i Swedenhielms

Det är mer än 105 år sedan det i Kristiania föddes ett litet flickebarn som skulle sätta gossars, herrars och säkert även en hel del töser och damers hjärtan i brand över hela skandinaviska halvön. Jenny Solveig Berntzen som tidigt fick smeknamnet Tutta och visade sig vara en fena på det där med scenframträdanden. 19 år gammal upptäcks hon då hon spelar nyårsrevy av den svenska revykungen Ernst Rolf som är på Norge-besök.

Rolfs Norge-besök skulle bli det verkliga startskottet både för Tuttas karriär och romantiska äventyr.

Ernst Rolf tog med sig Tutta Berntzen till Stockholm och hennes karriär på revyscenen tog fart ordentligt. Den kärlekskranke Rolf skrev nummer efter nummer åt Berntzen som framförde dem med bravur. 1930, samma år som Tutta gör sin första skivinspelning, gifter sig till slut de tu, men åldersskillnad och starka viljor tog ut sin rätt. Tutta förklarade att hon ville ta ut skilsmässa strax innan julen 1932. Men Ernst, som alltid varit svag för de stora dramatiska gesterna och säkert var livrädd för att förlora kontrollen över ”sitt fynd”, bestämde sig, efter en hel del konjak, på natten mot juldagen 1932 att ett självmord var rätt sätt att få Tutta att tänka om. Tanken var att dränka sig i vattnet utanför villan i Käppala på Lidingö. Dock ångrade sig Ernst Rolf och vadade efter en stund in mot land igen, men kollapsade vid strandkanten och hittades där av sin hushållerska som hjälpte honom i säng. Det var dock till föga gagn och istället dog han av lunginflammation som han dragit på sig i det kalla vattnet på juldagen.

Tutta på ett tidigt besök i Hollywood 1930

Ernst Rolfs döds efterspel var minst lika intressant för skvallerpressen. Det visade sig att Tutta Rolf förvägrades den livförsäkring som Ernst tecknat, orsaken var givetvis att hans död räknades som självmord. Därmed sparade försäkringsbolaget många sköna slantar. För Tutta Rolf å andra sidan ledde Ernsts död också till att hennes aura av att vara en riktig Femme Fatale förstärktes.

Tidigare samma år, närmare bestämt den 1:a augusti, hade Tuttas första film haft premiär. Det var filmatiseringen av Vilhelm Mobergs pjäs ”Kassabrist” som stöpts och döpts om till ”Kärlek och kassabrist” som kom att bli Tutta Rolfs introduktion till den filmvärld som skulle hjälpa till att hålla hennes minne vid liv. Efter ”Kärlek och Kassabrist” blev det ett hektiskt filmschema, redan samma år hade hennes två följande filmer premiär. ”Vi som går köksvägen” gick upp på biograferna den 12 december och dagen efer Ernst Rolfs död, den 26 december var det dags för ”Lyckans guldgossar” att synas på vita duken. Fram till 1939, då hennes sista film ”Valfångare” släpptes, så deltog hon i två filmer per år, med undantag för 1935 då det blev tre filmer.

Hennes mest kända framträdanden torde vara ”En stilla flirt”, ”Sara lär sig folkvett” och ”Swedenhielms”. Den sistnämnda eftersom hon där spelar mot den absoluta eliten av svenska skådespelare, Ingrid Bergman, Gösta Ekman, Håkan Westergren och Sigurd Wallén. De två första lever dock sannolikt kvar i så hög grad eftersom hon där framför två av sina absolut största grammofonhits, nämligen ledmotivet ”En stilla flirt” samt ”Nu ska vi opp, opp, opp” bägge tonsatta av svensk tidig schlagers nestor Jules Sylvain.

Tutta Rolf i sitt hem på Gärdet, 10 okt 1950 (källa: Stockholmskällan)
Tutta Rolf i sitt hem på Gärdet, 10 okt 1950
(källa: Stockholmskällan)

1935 var det så dags för ett litet utlandsäventyr. Det går till Hollywood där hon träffar sin andra make Jack Donahue, som hon också 1940 får sitt andra barn med, det första var Tom Rolf som i filmkretsar är hyfsat känd för sitt arbete med inte helt okända filmer som ”Rymdinvasion i Lappland”, ”Taxi Driver”, ”9 ½ Week” och ”Black Rain”. Flickebarnet som föddes är väl kanske inte lika känd som sin övriga familj, men hon gifter sig i alla fall med hårdingarnas hårding, Stacey Keach. Hollywoodäventyret tar karriärmässigt slut redan efter två år då hon är åter i den svenska filmindustrin. Äktenskapet med Donahue vara dock ända fram till 1950. Efter turen till Amerika blir det fem filmer till innan hon lägger karriären på hyllan. Efter ”Valfångare” är hon mest en måltavla för skvallerpressen, något som inte blir mindre märkbart efter hennes skilsmässa från Donahue 1950 och det tre år senare följande giftemålet med Hasse Ekman, vars far hon ju tidigare spelat mot i Swedenhielms. Med Hasse flyr hon till slut Sverige då de tu 1964 flyttar till spanska solkusten. När även detta giftemål tar slut 1972 blir det istället en sista flytt till Californien för att kunna vara i närheten av sina barn. När en svensk journalist hittar henne där under 1980-talet visar hon på en hyfsat avig inställning till sin karriär och uttrycker en förhoppnig om att hennes filmer ska glömmas bort. Hon avlider 1994 i sviterna efter en operation 88 år gammal.

rolf_tutta_01Trots att undertecknad är ytterst förtjust i Tutta Rolf så är hennes sista offentliga önskan, en önskan jag knappast kommer sträva efter att bemöta. Hennes karriär, både vad gäller film och musik, är alltför strålande för att glömmas bort.

Tutta Rolf – En stilla flirt

Tutta Rolf – Nu ska vi opp opp opp

INGA KOMMENTARER

Kommentera