Som inbiten flugfiskare tenderar man att utveckla en viss fallenhet för märkliga uppfinningar. Allt för att på bästa sätt kunna göra livet kort för en öring ståendes bland tusentals liter dånande älv som virvlar runt dina ben.

Den mest namnkunniga firman bland leverantörer av dessa märkliga men fantastiska ting är den nu uppköpta Hardy’s. I sina kataloger ”Hardy’s Anglers Guide”  från tidigt 1900-tal har man kunnat hitta saker som ”Hardy’s Third Arm” En manick riktad som möjliggjorde för människor med en arm mindre att kunna ta sig en tur vid vattnet. 

En annan raritet är den nu svårt otillgängliga ”Curate” eller Kyrkoadjunkten på svenska. Detta är en föregångare till dagens multiverktyg och erbjöd Stilett, Pincett, Avkrokare, Präst och en oljebehållare. Under sina allra första år ägnade sig detta eminenta företag åt att sälja automatiska Mauserpistoler och andra skjutjärn. I deras kataloger fanns även möjlighet att beställa harpuner för de så viktiga valfiskarturerna. Detta var således den äventyrslystnes mecka och jag ämnar att i framtiden skriva en längre krönika om detta företags uppgång och fall.

Liknande artiklar

0 1350

0 751

INGA KOMMENTARER

Kommentera