Framsidan på det absolut första numret av Brand

I begynnelsen av den svenska arbetarrörelsen var alla samlade under ett tak, och under det taket fanns också den ungsocialistiska rörelsen, en rörelse som med åren skulle bli oerhört radikal och ur vilken också SAC kan räkna delar av sitt ursprung. 1898 beslöt sig dessa ynglingar för att det var dags att dra igång en riktig tidning, den tidningen blev Brand. Brand som sedemera kom att bli den anarkistiska rörelsens kanal och än idag retar och tänder små eldar av motstånd.

De tidiga numren hade dock ett betydligt sobrare och mindre modernt, men betydligt mer mondänt utseende. Med skribenter som Hinke Bergegren och kolportörer som Hjalmar Wång fick tidningen god spridning hos arbetarklassen och ett uselt rykte hos borgarklassen, precis som det var tänkt.

Här är det dock tänkt att presentera en något senare årgång. Under året är det tänkt att ett nummer per månad av Brands 16:e årgång ska läggas upp för att vi då till slut i december ska kunna ståta med en komplett årgång Brand anno 1905.

Klicka på bilden för att ladda ner Brand n:o 1 1905

Det är tack vare René Coeckelberghs Partisanförlag som vi idag har tillgång till hela årgången från 1905. Det var nämligen de som 1971 gav ut en komplett faksimilupplaga, faksimiler som nu scannas in för att sprida Hinke Bergegrens och Leon Larssons ord vidare. Tyvärr betyder det är att vi inte får med de två strålande omslag som trycktes i färg annat än i svart/vitt. Förvisso en förlust, men tidningen sprids åtminstone ånyo.

Den version som läggs upp idag är tyvärr lite av ett experiment där teknikens under ännu inte lett sitt goda leende mot oss vad gäller upplösning och filstorlek. Den är OCR:ad men det gick inte så bra med de delar av tidningen som är närmast ryggen. Om någon behöver bättre upplösning eller de rena skannade filerna så hör av er så fixar vi det.

Liknande artiklar

INGA KOMMENTARER

Kommentera