Socialistiskt rockmärke från 1944. Ursprung okänt.

Vi fick en fråga från en läsare. Han undrar:

Kan man under några omständigheter kombinera t.e.x. kostym och jeans utan att framställa sig själv i stuket av en ohederlig “folkets politiker”? Jag tänker på saker som t.e.x. after work efter jobbet och man inte har tid att åka hem och förbereda sig.

Och fråga nummer två lyder, bryter man igenom den klassiska stilen med för många accessoarer på sin kostym. I regel bär jag enbart vit (eller svart) skjorta med tillhörande slips och cardigan. Jag funderar på att på ett snyggt sätt (oklart vars på kostymen) tillföra ett litet metallmärke för att förtydliga min politiska åsikt. Vars ska man isåfall placera detta?

mvh
Stellan, Umeå

Jeansfrågan är svår då den som nämnts i ett tidigare inlägg är lite utanför vårt kompetensområde, jeansen är ju arbetsbyxor. Kavaj och jeans leder ju som du säger tankarna till ohederlig sosse, tidningsmurvel eller kulturarbetare. Om man går på, som man säger, After Work så skulle jag nog nästan rekommendera att man inte försöker sig på att höja nivån genom en kavaj utan istället har en rejäl jacka. På så sätt signalerar man att det är just en öl efter jobbet man är ute på och man slipper bli misstagen för kulturjournalist med politiska ambitioner. Att på väg till och från arbetet, som det ju faktiskt är tal om när vi pratar efter-jobbet-öl, visa sig i kläder knutna till sitt jobb är inget att skämmas över, tvärt om, vi är arbetare och det är inget att sticka under stol med.

Rockmärken med anknytning till Spanska Inblrdeskriget

Den klassiska stilen ger faktiskt fler möjligheter till accessoarer med personliga utsvävningar än många tror. I etikettspalter och böcker om den klassiska klädstilen så nämns i princip alltid manschettknapparna som ett sätt att visa sin personlighet. Detta eftersom de går att ha även till smoking och högtidsdräkt. Men även en klockkedja går att applicera små personliga smycken på, och har man väst till smoking hör ju även klockan hemma där. Till kostym öppnar sig även den möjlighet du nämner. Att på kavajslaget fästa en nål, ett så kallat rockmärke, som exempelvis signalerar facklig tillhörighet är helt i sin ordning, med förbehållet att det är en smakfull nål givetvis. Dessutom är det sällan tillrådigt att ha mer än en nål på slaget. Personligen har ju undertecknad svårt för slipsnålar, jag tillhör ju dem som hävdar att man har väst, eller som Stellan nämner cardigan, till slips för att slippa se ut som en dammsugarförsäljare, men de som har en fallenhet för dessa kan även här tillåta sig vissa utsvävningar. Till det så är ju ytterrockens slag den självklara placeringen av ett rockmärke.

Jag hoppas svaret är till förnöjsamhet!

Liknande artiklar

6 3686

0 1255

1 Kommentar

  1. Kom dock ihåg att det inte går med vilken cardigan som helst. Vid fel val riskerar man att istället se ut som en bilförsäljare.

Kommentera