Under en tid till går det att se den riktigt trevliga Mystère au Moulin RougeSVT Play. En film som trots en kanske lite väl romantiserande bild av Moulin Rouge och sekelskiftets parisiska cabatreter tecknar en både snygg och lagom övertygande bild av ett Paris under La Belle Epoque. Till skillnad från den betydligt mer kända bilden av nöjesetablisementet från 2001 så är t.ex. dansarna mer tidstroget klädda och Paris är trots ett drömmande sepiaskimmer betydligt sjaskigare än när Baz Luhrmann tecknade staden.

Men det är inte bara för att det är en trevlig och snygg film det skrivs om den här. Den har dessutom en hyfsat oväntad politisk dimension som blir allt tydligare ju längre filmen  pågår. Sekelskiftets franska anarkister är  förvånansvärt okritiskt avbildade och man kan nästan skymta en vilja att omvärdera den franska vågen av illegalism och handlingens propaganda.

Jag skulle inte vilja påstå att filmen är ett mästerverk vi kommer tala om med vördnad i all evighet, men den är definitivt väl anpassad för en stunds avkoppling.

Eftersom det är på SVT Play ni får se den så saknar den DVDns extramaterial. Därför bjuder jag på det istället. En av de få filmsnuttar som visar hur det faktiskt kunde se ut på Moulin Rouge under åren runt sekelskiftet. Här syns tydligt att Mystère au Moulin Rouge har betydligt bättre val av kostym än Nicole Kidman någonsin fick.

 

Mystère au Moulin Rouge på SVT Play:
http://www.svtplay.se/mysteriet-pa-moulin-rouge

INGA KOMMENTARER

Kommentera