Bernhard Roetzel har skrivit vad som av många verkar betraktas som någon form av bibel för ordentligt klädda män, och det ska medges det är en rejäl bok som åstadkommits.

Roetzel är inte bara inriktad på kläder, utan tar även upp accessoarer och det som numer, säkert som följd av att någon tyckte hygien lät för tråkigt, kallas grooming. Det vill säga rakning, frisyrer och parfym.

Det genomgående intrycket är att det är en man som faktiskt vet vad han pratar om som finns bakom pennan. En invändning undertecknad har är att han dock ofta har svårt att hålla isär hur man beter och klär sig som en gentleman och hur man beter och klär sig på ett acceptabelt sätt bland överklassen. Det är sannolikt samma fälla han faller i när han har svårt att hålla isär stilar med med olika geografisk bakgrund. Att t.ex. jeans är acceptabelt för någon med amerikansk preppy-stil eller generell amerikansk överklasstil i åtanke är inget konstigt. Däremot hör de faktiskt inte hemma i den traditionella engelska stilen, även om de numer förekommer bland engelsk överklass. Det är i princip bara när han, förvisso på ett föredömligt sätt, går igenom de olika kostymtyperna som han håller isär brittiskt, amerikanskt och italienskt på ett väldisponerat sätt.

Ett annat problem författaren dras med är att han verkar ha svårt för att bestämma sig för om det är det nya moderna han vill anamma eller om det är det lätt stofila och bakåtsträvande. Flera mycket trevliga konservativa företeelser rynkar han på näsan åt, som väst till smoking och mustascher, samtidigt som han viger flera kapitel åt olika former av rökning, inklusive pipan.

Ytterligare en invändning gäller inte det faktiska innehållet så mycket som formgivningen. Valet av modell är synnerligen tråkigt och speglar knappast essensen av gentlemannen. Man har valt en klassisk ”real man” av amerikansk idealtyp, med bred haka och kortklippt hår. Men det är väl inte mer än man kan förvänta sig. Förläggaren har sannolik följt samma mall som han brukar, tråkiga slätstrukna modeller med tidens idealutseende. En brasklapp vill jag dock lämna här. Min upplaga är den första från 1999, och sedan dess har en ny kommit ut där åtminstone omslaget är nytt och betydligt smakfullare. Det är fullt möjligt att hela formgivningen är mer lyckad den här gången, jag har inte sett den nya upplagan annat än på internet.

Men i det stora hela är det en bra och trevlig bok, även om jag inte är fullt så överförtjust i den som killarna i The Drones Club. Mycket matnyttigt finns trots mina invändningar och bara man har en viss målmedvetenhet om vad det är man vill ha hjälp med och en viss säkerhet i vart man vill med sin stil så är den till stor nytta. Jag skulle till och med våga drista mig att säga att det är det bästa som finns på svenska idag utanför den antikvariska sfären. En mycket trevlig detalj är dessutom bilagan om garderobsvård, något som alltför ofta glöms bort.

Nå, som slutbetyg får Roetzel fyra av fem Fedoror. Det är fem fedoror som är förtjänade för det idoga arbetet att förklara de små detaljerna och samtidigt göra det lockande att nörda ner sig i utseendemässiga småsaker.

Liknande artiklar

1 Kommentar

  1. En spännande reflektion kring en användbar bok. Visst finns det, som du säger, många nyttiga tips att hämta vilka vi säkert har refererat till. Det är få andra stilböcker, som tar upp så många olika områden på samma nivå och djup.

    Att vi skulle vara något alldeles extra förtjusta i boken, tror jag själv dock är att ta i :)

Kommentera