Samtidigt som Vera Lynn sjöng tröstande toner till den brittiska befolkningen så var det beredskapstid i Sverige. Ulla Billquist hette den svenska upplagan av Vera Lynn. Liksom Karl Gerhard, som vi nämnt tidigare, så hade hon ett officiellt liv och ett privat. Flera misslyckade äktenskap led hon sig igenom för att dölja att hon egentlige älskade en kvinna. Till skillnad från den mer extravagante Karl Gerhard kunde hon inte visa sin kärlek ens halvöppet. Det tog hårt på Billquist och på toppen av sin karriär, 1946, fick hon till slut nog. Hon beslöt sig tillsammans med sin livskamrat, vars namn än idag är okänt, för att de tillsammans skulle ta sina liv. Med gasspisens hjälp skulle slutet nås, men i sista sekund svek modet för Billquists livskamrat och Ulla Billquist låg ensam kvar, 38 år gammal. Hennes död skulle förbli ett mysterium ända fram till 2010 då slutligen svaret kröp fram i och med att en biografi om hennes liv skulle skrivas till en samlingsbox med all hennes musik. För det är ju trots allt hennes musik som är det stora med Ulla Billquist. En strålande artist med an rad bra sånger bland de inspelade. Den mest kända är utan tvekan ”Min soldat” från 1940. Den skrevs av Nils Perne, mer känd som Jokern, för revyn ”Det kommer en vår” som sattes upp på Folkan vårvintern 1940. Men det är med Ulla Billquist, som spelar in den i juni 1940, som det blir sången större delen av befolkningen förknippar med beredskapstiden.

INGA KOMMENTARER

Kommentera