Vi fortsätter vår resa bland evergreens med ytterligare en som är kopplad till det andra världskriget.

Under stora krig, eller då man befarar krig, trummar ofta läders nöjesindustri i takt med nationens krigsansträngningar. Ibland kan det vara i det närmaste katastrofalt, som t.ex. filmerna i Iron Eagle-sviten som gjordes under det sena 80-talet då man började flytta över fokus från de onda kommunisterna till de onda araberna i Hollywoods propagandacentral, men de kan också leda till rena konstverk, här måste Michael Curtiz Slaghöken med Errol Flynn och Brenda Marshall i huvudrollerna nämnas.

Ett av de strålande exemplen på de här nöjessatsningarna var Vera Lynns produktion under kriget. Vera Lynn var redan innan kriget hyfsat populär bland den engelska befolkningen. Men från och med 1939 kom hon framförallt vara förknippad med sina insatser som underhållare för trupperna. Hon röstades fram som ”the Forces’ Sweetheart” och hade även ett eget radioprogram som i första hand riktades till brittiska trupper stationerade utomlands.

1942 spelade hon så in den sång vi ska lyssna på idag. Det var ”We’ll meet again” skriven redan 1939 av Ross Parker och Hugh Charles. Inspelningen blev en omedelbar success och för många britter kom sången att förknippas med kriget som helhet och de förhoppningar de hade på att åter få se sina nära och kära.

INGA KOMMENTARER

Kommentera