Som en fortsättning på den tidigare texten om hatten så tänktes det att en genomgång av de olika valen av hatt en gentleman har vore på sin plats.

Vår första hatt blir den mest klassiska av dem alla, Fedoran. Fedoran är den hatt som sannolikt setts i flest hollywood-filmer genom åren. Genom sin enkla och geniala utformning var den standardhatten för män med stil från 1900-talets första årtionde ända fram till 1950-talet.

Det som utmärker fedoran är dess ihopklämda kulle samt det breda och i fronten nedböjda brättet, som även är orsaken till att hatten i Storbritannien även kallas ”snap brim”. Det är brättet som skiljer den från snarlika hattar som trilbyn, som har betydligt smalare brätte, och homburgen, vars brätte är uppvikt vid kanten. Fedoran ska även vara tillverkad i filt vilket särskiljer den från t.ex. panamahatten, som ju är tillverkad av torkade och flätade växtfibrer.

En hel del förståsigpåare, till exempel både den svensk- samt den engelskspråkiga varianten av hemsidan Wikipedia, försöker få det till att fedora är ett samlingsnamn för en rad hattar som man inte orkar lära sig se skillnad på, vilket givetvis är rent nonsens.

Namnet Fedora kommer från en pjäs med samma namn som 1882 sattes upp i Paris med den då 38-åriga Sarah Bernhardt i huvudrollen som en hattprydd Prinsessan Fédora Romanoff. I pjäsen bar Bernhardt en hatt som påminde om det vi idag kallar en fedora. Liknande hattar hade tidigare varit på modet bland kvinnor, men i och med pjäsen så vann de även på något sätt popularitet bland män.

Även efter hattens successiva försvinnande har fedoran behållit sin ikonstatus. Framförallt som ”gangsterhatt”, då den var den vanligaste hatten under det amerikanska 20- och 30-talet då bilden av gangstern byggdes upp. Men sedan 80-talet är den givetvis förknippad med filmhjälten som gav oss eländet med tredagarsstubben, Indiana Jones.

Matchningsmässigt är fedoran dessutom väldigt enkel att ha att göra med. Den passar till det mesta, förutom högtidsklädsel, som en gentleman kan tänka sig att bära. Även under hyfsat ogästvänlig väderlek är den ett bra alternativ. Den värmer vintertid samt skyddar vid regn. Dess breda brätte gör att den är ypperligt lämplig vid just regn för dem av oss som är drabbade av nedsatt syn och därför bär glasögon. Det är nog egentligen bara riktigt soliga och varma sommardagar som fedorans filt kan bli lite varm och man lättast byter ut den mot en snarlik panamahatt.

Liknande artiklar

6 3698

0 1267

0 1085

INGA KOMMENTARER

Kommentera