Idag är det exakt 85 år sedan de två anarkisterna Sacco och Vanzetti mördades av det amerikanska rättssystemet. De var del i en lång process från amerikansk överklass att helt slå ut arbetarrörelsen. En process de i hög grad lyckades med.

Ferdinando Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti var två italienska anarkister som i en sällan skådad rättsfars dömdes till döden för ett rånmord som begåtts av det s.k. Morelli-gänget. En grupp som t.o.m. tog på sig rånmordet innan avrättningen av Sacco och Vanzetti verkställdes. Men i ett utbrott av främlingsfientlighet och hat mot arbetarrörelsen så vägrade domaren riva upp domen och den 23 augusti 1927 så avrättades de två i elektriska stolen.

Urdrag ur Arbetaren – En fri tidning, om Sacco och Vanzetti

Liknande artiklar

INGA KOMMENTARER

Kommentera