Rökrock
Rökrock eller på engelska smoking jacket
Magdalena Ribbing har än en gång visat att hennes krona som etikettdrottning måste ha förvärvats på minst sagt oförtjänt vis. I dagens frågespalt rekommenderar hon en frågeställare att på smokingmiddag ikläda sig rökrock! För det är just en rökrock som frågeställaren beskrviver. En sammetsjacka i mörkgrönt med snörmakerier är ingen smoking. Det är en rökrock. I dagens samhälle då kunskap om propra plagg är en kunskap på utdöende är dock misstagen förståeligt, rökrock kallas på engelska ”smoking jacket”. Ett misstag som Ribbing borde ha rättat till. Istället gör hon saker och ting värre.

En rökrock bärs icke vid middag, däremot är det fullt acceptabelt att efter maten på en bjudning i någons hem, eller på klubb av engelskt snitt, byta smokingjackan mot rökrock. Detta då det är tillfället som rökrocken tagits fram för. Rökrocken är till för att skydda den stilige gentlemannens kläder mot den röklukt som annars riskerar att fastna i smokingjackan. Efter maten var det ju tidigare kutymt med könsseparatistiskt mingel direkt efter maten, ett mingel där männen traditionellt går in i rökrummet för att just röka. Genom att ha rökrock i rökrummet, men smokingjacka i övrigt, riskerar man inte att irritera damerna med röklukt när man kommer tillbaka i blandat sällskap.

Liknande artiklar

6 3698

0 1267

INGA KOMMENTARER

Kommentera